Nova trenja v slovenski vojski

Neuspešna miritev duhov.

Objavljeno
20. oktober 2013 19.48
Dejan Karba, notranja politika
Dejan Karba, notranja politika

Ljubljana – »Pristojnim na ministrstvu bomo predlagali prioritetno sklenitev pogodbe o zagotavljanju pogojev za delovanje vašega sindikata,« načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič piše predsednici Sindikata vojske, obrambe in zaščite (SVOZ) Milevi Štukelj. Če bo obrambni minister Roman Jakič poslušal predlog podrejenega, bo to že drugi tovrstni podpis v dveh mesecih.

Dopis brigadirja predsednici SVOZ je nastal kot posledica trenj med polkovnikom Robertom Pušem in častnikom iz njegovega polka Boštjanom Korelcem, sicer predsednikom komisije za vojaške uslužbence v SVOZ, o čemer smo v Delu pisali v začetku meseca.

Korelc je prejšnji mesec namesto na usposabljanje za vojaško evidenčno dolžnost, kamor ga je napotil Puš, odšel na sestanek sindikatov z obrambnim ministrom Romanom Jakičem. Medtem ko je polkovnik ost prvega pisanja načelniku generalštaba usmeril v razpad sistema poveljevanja in kontrole, je v drugem pismu opozoril na poklicne sindikaliste v obrambnem sistemu. Zmotilo ga je, da je Sindikat ministrstva za obrambo (SMO) s podpisom pogodbe sklenil tudi dogovor o tem, da bo imel štiri poklicne sindikaliste, ki jih bo plačevalo ministrstvo s proračunskim denarjem.

Božič je primer proučil in ugotovil, da SVOZ in obrambno ministrstvo »še nista sklenila pogodbe, zato status sindikalnih zaupnikov in njihovi pravic še vedno ni urejen skladno z zakonom«. V duhu »izboljšanja odnosov med poveljujočim kadrom v SV in sindikalnimi zaupniki oziroma sindikatom« Božič Jakiču tako predlaga podpis pogodbe, katerega posledica naj bi bila predvsem rešitev statusa sindikalnih zaupnikov SVOZ.

V SVOZ so nad Božičevim predlogom zgroženi in ga razumejo kot prepoved delovanja. »Vaša pojasnila razumemo tako, kot da nam kot načelnik generalštaba do podpisa pogodbe prepovedujete delovanje v okviru SV. Ker delodajalec ni dolžan podpisati pogodbe, prav tako ne sindikat, ter nikogar ne morete prisiliti v to dejanje, le to razumemo kot tako, da Slovenska vojska izsiljuje in ukazuje vsem, tudi ministru za obrambo.« Načelnikov predlog v SVOZ razumejo kot napad na sindikat in njegove predstavnike. Vprašanje je, kako bodo njegov predlog sprejeli poveljujoči v vrstah SV. Če bo pogodba podpisana, bo ta za seboj namreč prinesla nove »proračunske« sindikaliste.