Novakova meni, da je treba novi vladi dati priložnost

Meni pa, da se bo vlada, sestavljena iz predstavnikov strank z diametralno različnimi programi, težko usklajevala.

Objavljeno
16. marec 2013 16.21
Posodobljeno
16. marec 2013 16.21
NSi
Ti. K., Delo.si, STA
Ti. K., Delo.si, STA
Otočec - Predsednica NSi Ljudmila Novak meni, da je treba novi vladi dati priložnost. Ob robu današnjega posveta NSi in seji sveta stranke na Otočcu pa je hkrati opozorila na slabosti, ki so se pokazale pri njenem sestavljanju. Meni, da se bo vlada, sestavljena iz predstavnikov strank z diametralno različnimi programi, težko usklajevala.

Kot je nadaljevala Novakova, imajo nekatere stranke, ki sestavljajo novo vlado, tudi notranje težave, velika napaka nove vlade pa naj bi po njenem bila, da bo predsednik SD Igor Lukšič ostal zunaj nje.

Novakova namreč ocenjuje, da bo Lukšič - podobno kot je v zadnji Janševi vladi predsednik Državljanske liste Gregor Virant - tako ostal v določeni opoziciji proti svoji vladi, je pojasnila.

Predsednica NSi je opozorila tudi na izbiro Uroša Čuferja za finančnega ministra. Nekdo, ki je toliko let delal v NLB, za reševanje problemov te banke po njeni oceni ni primeren. Težave NLB in z njo države bi v tem primeru reševal nekdo, ki je svoje delovne izkušnje dobival prav v tej bančni ustanovi, je poudarila.

Predvsem pa Novakovo skrbi, da bi omenjeni kandidat podatke o nezavarovanih slabih posojilih pometel pod preprogo. Država in slovenski davkoplačevalci namreč zaslužijo, da se to vprašanje pojasni in da povzročitelji takega stanja odgovarjajo oz. izposojeni denar vrnejo, je dodala.

Novakova tudi ni zadovoljna glede izbora kandidatke za svojo naslednico. Predvsem zaradi njenega rodu ima pomisleke glede kandidatke Pozitivne Slovenije Tine Komel za ministrico brez resorja za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Kot meni, je naloga ministra za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu ohranjati in krepiti njihovo narodno zavest ter pripadnost. Zaradi tega pa bi moral navedeni urad voditi nekdo, ki nosi slovenstvo v srcu in, ob vsemu spoštovanju do tega, ne nekdo, ki se opredeljuje za pripadnika italijanske narodne skupnosti, je opozorila.

Sicer pa je treba vsakemu kandidatu dati priložnost in ga ne vnaprej ocenjevati za neuspešnega, je še povedala Novakova.