Novela o javnih uslužbencih nima podpore koalicije

Zakonodajni postopek za novelo zakona o javnih uslužbencih je končan.

Objavljeno
22. oktober 2013 17.18
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Koalicijski poslanci so tudi na današnjem nadaljevanju oktobrske seje DZ menili, da predlog novele zakona o javnih uslužbencih, ki jo predlaga SLS, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Pri tem so se sklicevali na stališči vlade in zakonodajno-pravne službe DZ. Kot neprimerno za obravnavo je novelo prepoznalo tudi matično delovno telo.

Poslanci SLS so novelo zakona o javnih uslužbencih vložili v parlamentarno obravnavo junija. Z njo so želeli odpraviti diskrecijsko pravico ministra pri imenovanju in razrešitvi načelnikov upravnih enot. Po mnenju prvopodpisanega pod novelo Franca Pukšiča (SLS) sedanja ureditev omogoča odločanje o imenovanju načelnikov po političnih kriterijih.

Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo 3. oktobra ni izglasoval nobenega od vloženih dopolnil k zakonskemu predlogu, zatem pa prav tako ni sprejel predlaganih členov zakona. S tem je odbor v drugem branju novelo zakona o javnih uslužbencih prepoznal kot neprimerno za nadaljnjo obravnavo.

Tudi današnja predstavitev stališč poslanskih skupin je pokazala, da koalicijski poslanci iz PS, SD, DL in DeSUS nasprotujejo noveli. Znova so pritrdili stališču vlade, da je veljavna ureditev imenovanja in razrešitve s položaja za najvišje uradnike v državni upravi - mednje sodijo tudi načelniki upravnih enot - ustrezno urejena in zagotavlja izbiro strokovno primernih kandidatov.

Po veljavni ureditvi ima minister, pristojen za javno upravo, možnost vnovičnega imenovanja načelnika upravne enote brez javnega natečaja, pa tudi možnost ponovitve javnega natečaja v primeru, da mu nihče od kandidatov, ki mu jih predlaga natečajna komisija uradniškega sveta, ne ustreza.

Poslanska skupina SLS pa je z novelo zakona o javnih uslužbencih predlagala za vsako imenovanje načelnika upravne enote obveznost javnega natečaja, podobno kot to velja na drugih področjih javnega sektorja, npr. za ravnatelje šol, direktorje zavodov, direktorje centrov za socialno delo in podobno. Takšno spremembo zakona so podprli tudi v SDS in NSi.

Poslanci iz SDS, SLS in NSi so poudarili, da bi moralo delovanje javne uprave, tudi ko gre za načelnike upravnih enot, temeljiti izključno na strokovnosti in neodvisnosti od politike. Po njihovem mnenju sedanja ureditev omogoča politično imenovanje načelnikov, kar pa ni v skladu s temeljnimi izhodišči javne uprave.

Razpravo je DZ sklenil z ugotovitvijo, da je zakonodajni postopek za novelo zakona o javnih uslužbencih končan.