Novela zakona o vladi danes v ustavno presojo

Pozitivna Slovenija in SD sta uskladili zahtevo za ustavno presojo novele zakona o vladi.

Objavljeno
24. februar 2012 12.59
An. B., notranja politika
An. B., notranja politika

Ljubljana – Opozicijski PS in SD sta danes na ustavno sodišče vložili zahtevo za presojo zakona o vladi.

Predlog, ki sta ga spisala pravnika Lojze Ude in Ciril Ribičič, je zaradi selitve pristojnosti tožilstva s pravosodnega ministrstva na notranje podpisalo vseh 38 strankinih poslancev. Prepričani so namreč, da je zakon v nasprotju z načeli delitve oblasti, pravne države in človekovih pravic.

»Koncentracija oblasti, ki bo zagotovo nastala zaradi podrejanja tožilstva izvršni veji oblasti, lahko usodno vpliva na neenakost pred zakonom,« je pojasnil vodja poslanske skupine SD Janko Veber. »Če hočemo izbrisati kakršen koli sum nadzora nad tožilstvom, bi si vsaka vlada želela izbrisati ali zmanjšati ta vtis in ustvariti razmere, da bi tožilstvo lahko delovalo neodvisno,« pa je dodal vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer.

Vodja največje vladne skupine poslancev SDS Jože Tanko je napovedal, da bo koalicija spoštovala odločitev ustavnega sodišča, potezo PS in SD pa označil za nagajanje sedanji oblasti. »Odločitev kaže, da v opoziciji eno govorijo in drugo delajo. V slovenski parlamentarni zgodovini se namreč ni še nikoli zgodilo, da bi opozicija nasprotovala organizaciji dela izvoljene vlade,« je zapisal Tanko.