Novi izpostavi azilnega doma v Logatcu in Ljubljani

Ker je azilni dom poln, dodatne kapacitete na Kotnikovi in v Logatcu

Objavljeno
22. februar 2016 19.07
18.6.2009 Ljubljana, Slovenija. Azilni dom v Ljubljani. Ob svetovnem dnevu beguncev ministrstvo za notranje zadeve in nevladne organizacije organizirajo druzenje, kjer je zbrane nagovorila tudi Katarina Kresal.FOTO:JURE ERZEN/Delo
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana - Vlada je na dopisni seji danes ustanovila dve izpostavi azilnega doma. Prva bo v Samskem domu na Kotnikovi v Ljubljani, druga pa v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje v Logatcu.

Zaradi zapolnjenih kapacitet azilnega doma v Ljubljani, kjer je mogoče nastaniti do 230 oseb, je notranje ministrstvo aktiviralo Kontingentni načrt za zagotavljanje oskrbe in nastanitve v primeru povečanega števila prosilcev za mednarodno zaščito, ki predvideva, da se v tem primeru prosilce nastanjuje v druge nastanitvene kapacitete države, so odločitev pojasnili iz vlade. V Samskem domu na Kotnikovi lahko biva do 90 oseb, v Izobraževalnem centru v Logatcu pa do 220.

Opozorili se še, da po zakonu o mednarodni zaščiti lahko vlada zaradi enakomerne porazdelitve prosilcev za mednarodno zaščito ustanovi izpostave azilnega doma.

Azilni dom na Cesti v Gorice v Ljubljani lahko sprejme 203 osebe, sestavlja pa ga šest oddelkov: za družine, za samske moške, za mladoletnike brez spremstva, za samske ženske, za osebe s posebnimi potrebami in oddelek za omejitev gibanja, ki pa po podatkih notranjega ministrstva trenutno ni v uporabi.