Burno v DZ ob dveh novih sodnikih

Uroša Ferjana in Silvo Jančič so poslanci vendarle izvolili za sodnika, Anže Logar bo vodil preiskovanje bank.

Objavljeno
18. junij 2015 17.29
DZ
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - Na tajnih volitvah so poslanci največ glasov namenili in za člana sodnega sveta izvolili profesorja ljubljanske pravne fakultete Grego Strbana, zanj je bilo 48 poslancev, in mariborsko odvetnico Majo Praviček, za katero je glasovalo 44 poslancev. Predsednik republike Borut Pahor je zboru ponudil štiri kandidate: ob izvoljenih še notarko iz Ljubljane Natašo Erjavec, ki jo je podprlo 16 poslancev, in profesorja ljubljanske pravne fakultete Vida Jekulina, za katerega jih je bilo 24. Slednja nista bila izvoljena.

Sodniški zaplet

Za okrajnega sodnika v Kranju so s 37 glasovi za in 22 proti poslanci izvolili Uroša Ferjana, za okrožno sodnico na Koroškem pa so s 30 glasovi za in 23 proti Silvo Jančič.

Pri Jančičevi, ki je zdaj strokovna svetovalka vrhovnega sodišča, se je postopek začel zapletati že pred meseci. Bojan Dobovšek (SMC) je maja zahteval dodatna pojasnila od predsednika sodnega sveta Janeza Vlaja in takrat opozoril, da parlament ne bo podprl kandidatke, če sodni svet ne pojasni, zakaj je ob že prevelikem številu sodnikov v državi nujno imenovati nove in kakšna merila sodni svet upošteva pri napredovanjih, koliko torej spoštuje pravilo postopnosti pri imenovanjih sodnikov na različna sodišča.

Odgovor, ki ni odgovor

O razlogih, zakaj so nujni dodatni sodniki, je sodni svet odgovoril s pisnim pojasnilom, ki pa javnosti ni dostopno, ker da je vseboval osebne podatke. Zaradi tega sicer javno nedostopnega odgovora je predsednik mandatno volilne komisije Mitja Horvat (SMC) odločanje o Jančičevi vrnil na dnevni red. Neuradno pa v odgovoru sodni svet vsebinsko ni natančno odgovoril in pojasnil, kar je zahteval Dobovšek.

Iz SDS je Vinko Gorenak pred glasovanjem napovedal, da ne bodo podprli nobenega od kandidatov, ker sodišče parlamentu ni poslalo utemeljitev, zakaj je ob že prevelikem številu sodnikov nujno izvoliti dodatne in ocenil, da je Vlaj v odgovoru poslance tudi ponižal na glasovalni stroj, ki ne sme niti vprašati nič. 

Podobno je protestiral Jani Möderndorfer (Zaab), ki pa bi pristojnost za odločanje o sodnikih prenesel na predsednika republike, za kar bi moral državni zbor spremeniti ustavo.

Da bo proti obema predlogoma, je napovedal tudi Bojan Dobovšek, ki je vztrajal, da bi poslanci pred glasovanjem morali pridobiti pojasnila, zakaj povečati število sodnikov in o kriterijih odločanja sodnega sveta, ko izbira kandidate. Obratno pa je napovedala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, ki se je sicer strinjala, da v postopku so težave in da državni zbor ni dobil vseh pojasnil za odločanje, a tega nista zakrivila kandidata in zato se je odločila oba podpreti.

Za šest let je 48 poslancev, proti jih je bilo 16, v strokovni svet Agencije za zavarovalni nadzor izvolilo Gorazda ČibejaAndreja Zupančiča in Primoža Damjanoviča. Paket je iz odločanja prejšnji teden skoraj odpadel, ker predloga pred mandatno volilno komisijo ni prišel predstavit in branit nihče iz vlade, a je ta teden to popravil državni sekretar ministrstva za finance Metod Dragonja, ki se je v imenu vlade tudi opravičil, ker ga prejšnji teden ni bilo na sejo komisije.

Preiskovanje bank bo vodila SDS

Na koncu današnje seje je državni zbor s 57 glasovi za in 19 proti izvolil še vodstvo preiskovalne komisije za banke. Podobna komisija je razloge za milijardno luknjo, ki jo saniramo davkoplačevalci, proučevala že v prejšnjem mandatu. Komisijo bo vodil Anže Logar (SDS). Ta stranka je ustanovitev komisije, skupaj z NSi, tudi predlagala.

Iz Zaaba je Jani Möderndorfer pred odločanjem napovedal, da bodo proti, ker se z dogovorom o vodenju, ki bi pripadlo SDS, ne strinjajo. Podobno, da bo komisija le farsa, češ da bodo iz SDS nadzorovali sami sebe in svoje delo v preteklosti, je povedal tudi Luka Mesec (ZL). Da bo vsaj del njihovih poslancev proti, je pred glasovanjem napovedal tudi Franc Jurša iz Desusa.