NSi napoveduje kri, znoj in solze

Ob predstavitvi volilnega programa so dejali, da sodelovanja s SLS ne izključujejo.

Objavljeno
29. maj 2014 15.33
NSi, L.Novak, M.Tonin
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Ljubljana − Vodstvo Nove Slovenije je pred bližajočimi se parlamentarnimi volitvami predstavila svoj volilni program z naslovom »Odgovori za prihodnost«. Predsednica stranke Ljudmila Novak pravi, da njihove rešitve niso demagoške, ampak realne, pri čemer ne izključujejo ponovnega sodelovanja s SLS.

»Gradimo na principih socialnega tržnega gospodarstva ter na treh vrednotah pravičnosti, svobode in varnosti,« je ob predstavitvi dejala Novakova.

Program temelji zlasti na kritični analizi trenutnega stanja v državi in predvideva vrsto ekonomskih ukrepov, medtem ko ideoloških vprašanj o polpretekli zgodovini, družinskih zadevah in cerkvenih temah, ki jih je NSi v pretekolsti večkrat odpirala, ni več zaslediti. Pri tem poudarjajo, da ostajajo zvesti vrednotam krščanske demokracije. »V tej kampanji bodo številne stranke sadile rožice, manj pa nas bo tistih, ki bodo pripravljeni volivcem povedati resnico v obraz: da državo in državljane čaka obdobje krvi znoja in solza, če citiram Winstona Churchilla,« je dejal strankin podpredsednik in glavni koordinator programske vsebine Matej Tonin.

Kot so zapisali v dobrih sto strani dolgem dokumentu, njihov koncept temelji na treh osnovnih predpostavkah. Nizkih davkih, poensotavljenih birokratskih postopkih in odprtem gospodarstvu. Konkretno predlagajo uvedbo socialne kapice, nižjo obdavčitev dela, znižanje DDV, hitrejše postopke umeščanja objektov v prostor, učinkovitejše črpanje EU-sredstev, osebno materialno in kazensko odgovornost uradnikov za morebitne nepravilnosti, nadaljevanje privatizacije, reformo trga dela in večjo plačilno disciplino.

Novakova in Tonin sta spregovorila tudi o možnosti sodelovanja s SLS na predčasnih parlamentarnih volitvah. Kot je spomnila Novakova, so pravkar končali skupni projekt nastopa na evropskih volitvah, s katerim so zadovoljni. Načelno stališče v NSi je, da gredo v smer nadaljnjega sodelovanja s SLS, kako in koliko, pa je še stvar dogovora, je dodala.