NSi poslala SDS vabilo k sodelovanju

Janša: Veseli smo hitrega odziva NSi na moj predlog. Novakova: Zaradi programskih razlik ne bi šli v vlado SD.

Objavljeno
12. junij 2014 13.40
Posodobljeno
12. junij 2014 14.05
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Stranka NSi, ki se pred volitvami v DZ o skupnih programskih okvirjih že pogovarja s SLS, je vabilo k sodelovanju na podlagi svojega akcijskega načrta in zaradi sorodnih vsebinskih točk poslala tudi predsedniku SDS Janezu Janši.

Akcijski načrt s konkretnimi ukrepi, ki v ospredje postavljajo predvsem gospodarstvo in nujne reforme, NSi zdaj že pregleduje skupaj s SLS. Načeloma v SLS sodelovanje podpirajo, Janša pa je kot odgovor na sodelovanje tvitnil: »Veseli smo hitrega pozitivnega odziva NSi na moj predlog iz skupnega torkovega sestanka, pa čeprav je ta sporočen preko medijev.«

Predsednica NSi Ljudmila Novak pričakuje, da bi lahko s SLS in SDS podpisali partnerski dogovor za uresničevanje načrta, ki bi lahko postal temelj za koalicijsko pogodbo ob morebitnem sestavljanju vlade.

NSi in SLS sta se o morebitnem mandatarju že pogovarjali. Za SLS je ena od možnosti, da mandatar postane kdo od obeh predsednikov strank, druga pa, da je mandatar nekdo tretji.

Na vprašanje, ali je Janša za njih sprejemljiv kandidat za predsednika vlade, je Novakova odgovorila: »V NSi smo prepričani, da je lahko predsednik vlade vsak, ki mu zakon to dopušča in ki dobi podporo ljudi.« Poudarila je tudi pomen partnerskih odnosov med strankami vladne koalicije. Franc Bogovič, predsednik SLS, je do tega bolj zadržan. Meni namreč, da bi kandidat za predsednika vlade moral biti primeren za širši krog ljudi.

Zaradi programskih razlik NSi ne bi šla v vlado SD

Novakova je še napovedala, da se bo odzvala na povabilo predsedujočega SD Dejana Židana na petkov pogovor,a ker so si »programsko zelo različni«, zato je »intenzivnejše sodelovanje nemogoče«. So pa po njenih besedah odprti za sodelovanje z drugimi programsko sorodnimi strankami. Po njenem mnenju so novi obrazi in nove stranke dobrodošli, »vendar samo novi obraz ni dovolj za reševanje krize v Sloveniji,« poudarja Novakova.