NSi snuje nov politični blok na desni sredini

Ljudmila Novak s petim mandatom na čelu stranke in s predvolilnim programom Gradimo normalno Slovenijo.

Objavljeno
13. november 2016 18.43
Matjaž Trontelj, (L)Vida Čadonič Špelič, Lojze Peterle, Nace Polajnar, Ljudmila Novak, Jernej Vrtovec, Iva Dimic, Jožef Horvat in drugi na Kongresu Nove Slovenije - NSi. Brežice, Slovenija 12.novembra 2016. [Trontelj Matjaž,Čadonič Špelič
Zoran Potič
Zoran Potič
Brežice - Ljudmila Novak je še na petem kongresu zapovrstjo od leta 2008 dalje osvojila večino delegatskih glasov. Na sobotnem 10. kongresu je prejela kar 91,5 odstotkov glasov. S tem so v NSi podprli tudi začrtano pot stranke, ki se je lotila formiranja tretjega političnega stebra.

Letošnji volilni kongres ni minil v znamenju notranjih nesoglasij, tako kot pred dvema letoma, ko je Ljudmila Novak prejela 73 odstotno podporo, četrtino pa Aleš Hojs. Slednji je bil medtem izključen iz stranke, ker se je povsem približal stranki SDS in Janezu Janši. Čeprav je bilo na tokratnem kongresu zaznati veliko več enotnosti, pa je bil duh predsednika sorodne stranke prisoten ves čas poteka kongresa, kar se je materializiralo v podobi tvitov, v katerih je Janša smešil Novakovo, vodjo poslanske skupine NSi Mateja Tonina in stranko na sploh. Janša je med potekom kongresa NSi objavil osem sporočil, poleg tega pa je naprej posredoval še devet sporočil istomišljenikov, v katerih so se večinoma norčevali iz kongresa nekoč najtesnejše politične zaveznike.

Za normalno Slovenijo

Ljudmila Novak je na kongresu sporočila, da se želijo utrditi kot sredinska politična sila s krščanskim predznakom, konzervativnim pogledom na vrednote, liberalizmom v gospodarstvu in biti socialni v civilni družbi. Prvakinja stranke s petim mandatom se je zavzela za gradnjo normalne Slovenije in za to je sama tudi pripravljena prevzeti odgovornost. Da bi dosegli ta cilj, pa so s kongresno izjavo začeli z oblikovanjem tretjega političnega stebra. Kaj bi to bilo, se je na kongresu spraševal tudi nekoč osrednja oseba pomladne koalicije Peter Jambrek, ki je s svojo prisotnostjo, kdo mu je bližje na desnici, povedal več kot z besedami.

Vodja poslanske skupine Matej Tonin je tretji steber opisal: »Začenjamo z operacijo 46 plus. Gre za program, ljudi in za bodoče partnerje, s katerimi nam bo po volitvah uspelo oblikovati koalicijo vsaj 46 poslancev za normalno Slovenijo. To je ambicija, da se vzpostavimo kot vodilna politična sila in motor sprememb.« Jernej Vatovec ga je dopolnil, da po njihovem mnenju potrebujemo v Sloveniji novo desnico, ki bo zmerna in ne hujskaška in sovražna. »To je tretji steber. Gre za novo povezovanje v političnem prostoru. Nova sila, sredinska opcija, je novi Demos, cilj pa zmaga,« je opisal Vrtovec politično pobudo NSi.

Ostra sporočila

Novakova je v svojem govoru kritizirala vlado Mira Cerarja in Janeza Janšo. Prvemu je sporočila, da je politična stabilnost premalo, da so potrebni ukrepi za modernizacijo države. Drugemu pa je sporočila, da so samostojna politična sila in da se jim ne bodo uklonili, pa četudi se jim ves čas posmehuje, zaničuje in laže o njih. Novakova je bila še posebej ostra do tistih, ki zlorabljajo pokop pobitih po drugi svetovni vojni v politične namene. »Izkoriščati bolečino svojcev je barbarstvo brez primere,« je dejala Novakova.