NSi uspela s predlogom za večji pregon bančnega kriminala

Kljub bojazni koalicije, da bi otežili organizacijo znotraj sodišč, so poslanci predloga podprli kot primerna za nadaljnjo obravnavo.
Objavljeno
14. julij 2017 21.08
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - NSi je z namenom krepitve pregona bančnega kriminala predlagala, da bi pri okrožnih sodiščih ustanovili specializirane oddelke za bančno kriminaliteto in znotraj tožilstva poseben oddelek za pregon tega kriminala. Kljub bojazni koalicije, da bi otežili organizacijo znotraj sodišč, so poslanci predloga podprli kot primerna za nadaljnjo obravnavo.

NSi je pripravila predlog novele zakona o sodiščih, s katero bi okrepila pregon bančne kriminalitete in zmanjšala število zastaranih postopkov, ter predlog novele zakona o državnem tožilstvu, ki med drugim predvideva ustanovitev oddelka za pregon bančnega kriminala, ki bo deloval v sklopu specializiranega državnega tožilstva.

Da je primeren za nadaljnjo obravnavo, so poslanci pri prvem sklenili s 37 glasovi za in 34 proti, pri drugem pa z 38 glasovi za in 31 proti.

Kot je v okviru četrtkove razprave v DZ povedal Jernej Vrtovec (NSi) zakonodaja sedaj ne pozna posebne oblike specializiranosti področja preiskovanja in sojenja v zadevah bančnega kriminala. Izkušnje in soočenje z bančnim kriminalom pa po njegovi oceni kažejo na visoko mero neučinkovitosti pravosodnega sistema pri izvedbi postopkov, ki bi se zaključili s sodnim epilogom v obliki obsodilne ali pa oprostilne sodbe.

Predlogoma novel zakonov so napovedali podporo opozicijski poslanci, ki so bili kritični do vlade, češ da sama ni predlagala kakšnih ukrepov za pregon bančnega kriminala, pač pa da vse to, vključno s preiskavo bančne luknje, sloni na opozicijskih vrstah.

Koalicijske poslanske skupine pa so izpostavile, da se sicer strinjajo s cilji predlogov novel, a menijo, da nista potrebni, saj bi še otežili učinkovitejšo organizacijo znotraj sodišč. Prav tako so opozorile, da trenutna zakonodaja ne onemogoča ustanovitve takšnih specializiranih oddelkov.