Brglez: V torek prvo odločanje o 2. januarju

Predsednik DZ je šefe poslanskih skupin povabil, da bi določi način odločanja o novem prazniku.

Objavljeno
01. december 2016 17.51
jer gardenia
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana - Kako bodo poslanci odločali, ali bo 2. januar 2017 že dela prost dan, bodo v torek prihodnji teden razpravljali vodje poslanskih skupin. Predsednik državnega zbora Milan Brglez je za torek popoldan danes namreč sklical svoj kolegij, na katerem bodo odločali o postopku sprejemanja popravka zakona o državnih praznikih.

Soliranje SMC

Po kolegiju bo izredna seja državnega zbora, na kateri bodo poslanci odpravljali veto, s katerim je državni svet zaradi nizkega financiranja občin ustavil zakon o izvrševanju proračuna in na zahtevo poslancev NSi in SDS še razpravljali o težavah, ki so pred državo v prihodnosti zaradi demografskih trendov in pomanjkljivih reakcij oblasti nanje.

Skoraj povsem neverjetno je, da bi poslanci poskusili razširiti že dnevni red te izredne seje  z odločanjem še o novem prazniku. V proceduro je predlog spremembe zakona o državnih praznikih, da bi 2. januar razglasili za dela prost dan, kar bi moralo obveljati že za tokratne novoletne praznike, v sredo ta teden s podpisi vseh poslancev SMC vložila Simona Kustec Lipicer.

Iz koalicijskih strank je slišati opozorila, da je nenavadno, ker ni podpisov iz Desusa in SD, po hodnikih je bilo slišati celo nekaj očitkov o soliranju največje stranke za nabiranje političnih točk.

Po Evropi je redkost

Iz SMC so v predlog spremembe zakona zapisali, da je bil 2. januar kot dela prost dan ukinjen z varčevalnim zakonom (Zujfom) leta 2012, ko je s tem poskušala država v času krize zmanjšali stroške za proračun in delodajalce. Vrnili pa bi dela prost dan zdaj, da bi obudili »več desetletij staro (družinsko) tradicijo«.

V SMC ocenjujejo, da je ukinitev prostega dneva le neznantno zmanjšala stroške javnega sektorja in delodajalcev, vrnitev pa bo imela ugoden učinek na turizem in gostinstvo, prispevala bo tudi k »motivaciji in spočitosti« zaposlenih.

Predlagatelji opozarjajo, da bo v javnem sektorju pol milijona evra prihranka, ker ne bo treba plačati za prehrano. Številk, koliko več bodo stala krepko višja »praznična« plačila v zdravstvu in drugod, kjer morajo delati vsak dan, pa ne navajajo.

Primerjava, kako je v drugih državah, kaže, da 2. januar v Evropi skoraj nikjer ni dela prost dan, izjema so Škotska, v naši okolici BiH, Srbija in Črna Gora, v Albaniji pa je prost celo še 3. januar.