O beguncih poslanci izredno v sredo

Danes brez poslanskega vprašanja premieru o begunski krizi, prvič bo spraševal Dobovšek

Objavljeno
21. september 2015 13.01
jer/Seja DZ, Luka Mesec
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana − O varnostnih vidikih begunske krize bo državni zbor na izredni seji razpravljal v sredo zjutraj. Komisija za nadzor obveščevalnih služb je razpravo vseh poslancev predlagala pred dvema tednoma, izredno sejo pa je prejšnji teden zahtevalo 26 poslancev SDS in NSi.

Kustec Lipicer: Ni izrednih razmer

Predsednica NSi Ljudmila Novak je na kolegiju predsednika državnega zbora Milana Brgleza (SMC), ki je dopoldne razpravljal, kdaj bi bila ta izredna seja, predlagala celo, da bi o begunski problematiki razpravljali že jutri, ker vsak dan v državo vstopa na tisoče beguncev. A večina vodij poslanskih skupin ni bila za takšno naglico. Simona Kustec Lipicer (SMC) je opozorila, da »ni izrednih razmer«, in prosila, da se temu ustrezno državni zbor tudi odziva. Njegov predsednik Milan Brglez pa je pojasnil, da je sredo izbral, ker je glede na obveznosti, ki jih imajo vsi akterji, to optimalen dan, in opozoril še, da je reševanje dogajanja na mejah v marsičem odvisno od odzivov celotne EU. Dodal je, da je sredo izbral tudi zaradi dogovorov na seji sveta za nacionalno varnost prejšnji teden. O varnostnih vidikih begunske krize bodo poslanci v sredo zjutraj najprej govorili za zaprtimi vrati, na koncu pa bo tudi odprti del.

Prvi Mesec, prvič Dobovšek

Na redni seji državnega zbora, ki se bo po poldnevu začela s poslanskimi vprašanji premieru Miro Cerarju, bo predsednika vlade prvi spraševal Luka Mesec (ZL), in sicer o proračunskih načrtih vlade, Ivo Dimic (NSi) bo zanimalo vladno ustanavljanje državnega podjetja, ki bi upravljalo gozdove v državni lasti. Sploh prvič pa bo v vlogi vodje poslanske skupine nepovezanih poslancev Cerarja o politiki vlade kot tretji spraševal Bojan Dobovšek.

Dobovška, ki je bil izvoljen kot Cerarjev poslanec, bodo zanimale posledice julijskih zapletov ob arbitražnem sporazumu, ko sta po objavi posnetkov zelo sproščenih medsebojnih pogovorov v hrvaškem in srbskem tisku odstopila naš arbiter Jernej Sekolec in slovenska predstavnica na tem sodišču Simona Drenik. Vlada je za novega arbitra takrat imenovala predsednika meddržavnega sodišča v Haagu Ronnyja Abrahama, ki pa je pozneje tudi odstopil. Zadnja bo premiera o doseženem v prvem letu vladanja spraševala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer.