O evropskem komisarju nič brez Cerarja

Nominacija treh kandidatov, ki bi jih v izbor predlagali Jean-Claudu Junckerju, odpade.

Objavljeno
24. julij 2014 11.07
Posodobljeno
24. julij 2014 11.07
Mario Belovič, Anže Božič, notranja politika
Mario Belovič, Anže Božič, notranja politika

Ljubljana - Kdo bo slovenski komisar v novi sestavi evropske komisije, še vedno ni znano. Neenotne stranke odhajajoče vlade so sklenile, da se bodo o imenu posvetovali z zmagovalcem volitev Mirom Cerarjem. Idejo o nominaciji treh imen, med katerimi bi izbiral predsednik komisije Jean Claude Juncker, so opustili.

Spor o novem komisarju med vlado, ki opravlja tekoče posle, in koalicijo, ki šele nastaja, se je očitno nekoliko umiril. Predsednica vlade Alenka Bratušek, ki se poslavlja s funkcije, namreč ne skriva prizadevanj, da bi vlada, ki jo vodi, predlagala kar njo, a temu nasprotujejo njeni koalicijski partnerji in večina ministrov, tudi Gregor Virant in Dejan Židan. V SD menijo, da ambicija Bratuškove ni utemeljena; zato pa kot morebitne kandidate vidijo izkušenega stalnega predstavnika Slovenije v EU veleposlanika Rada Genoria, evropsko poslanko SD Tanjo Fajon in sedanjo ministrico za delo Anjo Kopač Mrak. Ta položaj bi zanimal tudi zunanjega ministra Karla Erjavca, pripravljenost, da bi bil komisar še en mandat, je izrazil tudi naš dosedanji komisar Janez Potočnik.

Bratuškova vztraja, 
da so to »tekoči posli vlade«

Bratuškova vztraja, da imenovanje novega komisarja sodi med tekoče posle vlade in da bi se to moralo zgoditi še pred sestavo nove koalicije. V verjetno vladajoči stranki SMC nad tem niso navdušeni in so dosegli, da se bo Bratuškova o novem komisarju posvetovala z njimi. To pozdravljajo tudi v SD, kjer nekateri menijo, da bi vlada odločanje o kandidatu morala preložiti na prihodnji teden in se na pogovorih o prihajajoči koaliciji dogovoriti tudi o prihodnjem komisarju.

V SMC sicer hočejo, da bi Slovenija komisiji ponudila nestrankarskega kandidata, a o imenih javno ne govorijo. Med predlogi, kako rešiti gordijski vozel imenovanja, je tudi pobuda NSi, naj Bratuškova k pogovorom povabi tudi SDS, NSi, SLS, ki so na evropskih volitvah dobile največ poslancev, in najverjetnejšega mandatarja Mira Cerarja.

Med mogočimi scenariji je krožil tudi ta, da bi vlada novemu predsedniku evropske komisije Jean-Claudu Junckerju predlagala več kandidatov in mu prepustila izbiro, kar pa so na vladi danes dokončno zavrnili.

Kandidati za evropske komisarje bi zaslišanja v evropskem parlamentu morali opraviti predvidoma oktobra, nato pa bo parlament glasoval o celotni komisarski ekipi, ki bi delo morala začeti novembra.