IO SLS: Večina za izključitev Podobnika

Za odločanje častnega razsodišča je bilo 13 članov izvršilnega odbora, proti trije, prvi odziv Marjana Podobnika.

Objavljeno
10. avgust 2016 16.08
Slovenski politik in podjetnik. Ljubljana 10. februar 2014.
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana − S 13 glasovi za in tremi proti je izvršilni odbor SLS sprožil postopek pred častnim razsodiščem za izključitev nekdanjega predsednika Marjana Podobnika iz stranke, ker je z javnimi izjavami škodil stranki.

Izvršilni odbor, so pojasnili iz SLS, bo po glasovanju pripravil predlog za častno razsodišče, ki bo moralo razsoditi v približno mesecu dni. Kot smo poročali, je korespondenčno odločanje izvršilnega odbora, da bi dosegel izključitev Marjana Podobnika, v torek sprožil predsednik Marko Zidanšek. Občinski odbor SLS v Velikih Laščah, kjer je v stranko včlanjen Marjan Podobnik, je pred tem prejšnji teden razveljavil odločitev izvršilnega odbora, ki je nekdanjega predsednika že izključil iz stranke.

Kdo je v častnem razsodišču

Ali bo Marjan Podobnik še član SLS, bo v približno mesecu dni po tem, ko prejmejo predlog, odločilo častno razsodišče, ki je bilo na kongresu izvoljeno, a se še ni prvič sestalo in izvolilo svojega predsednika. Konstituiralo se bo torej prav pred odločanjem, ali izključiti Podobnika. V častnem razsodišču so župan Slovenskih Konjic Miran Gorinšek, župan Krškega Miran Stanko, župan občine Laško Franc Zdolšek, župan Litije Franci Rokavec. Edina v razsodišču, ki ne vodi svoje občine, je občinska svetnica iz Novega mesta Martina Vrhovnik. Vsi štirje omenjeni župani so bili pred dvema letoma v svojih občinah izvoljeni že v prvem krogu: Zdolšek z 80-, Rokavec s 75-, Stanko s 73- in Gorišek s skoraj 67-odstotno podporo glasujočih v občini. Predsednik stranke Marko Zidanšek je o odločitvi izvršilnega odbora povedal: »Prav je, da razsodi častno razsodišče. Verjamem, da bo razsodilo po argumentih, kot bodo člani razsodišča ocenili, da je prav. Marjan Podobnik pa bo imel priložnost pojasniti svojo plat medalje in odgovoriti na vse očitke v tem postopku.«

Zidanšek: Ne bom prejudiciral

Na vprašanje, kakšno odločitev pričakuje, je Zidanšek odgovoril: »Počakal bom, da častno razsodišče odloči. Nočem prejudicirati.« Zidanšek je z opozorili, da bo Podobnik na obtožbe lahko odgovoril pred častnim razsodiščem, delno odgovoril na očitek Marjana Podobnika v izjavi, ki smo jo objavili dopoldne, da članom izvršilnega odbora stranke predsednik pred odločanjem ni omogočil, da bi se seznanili z njegovimi odgovori, kar bi bilo po Podobnikovem mnenju minimalno za pošten postopek.

Iz SLS so opozorili, da je bilo pogovorov že veliko, s predsednikom Zidanškom je Marjan Podobnik o tem javno polemiziral celo pred televizijskimi kamerami, pozneje pa še večkrat tudi osebno in ni res, da ni imel možnosti pojasniti svojih stališč. Podobnik je podrobne odgovore na očitke, da je z javnimi izjavami škodoval stranki, sam predstavil tudi javnosti.