O Jankovićevi razrešitvi člani sveta PS ne bodo glasovali

Člani sveta PS so dali vedeti, da poročilo KPK ne obravnava nobenih kaznivih dejanj, je dejal Jani Möderendorfer.

Objavljeno
09. januar 2013 10.27
Posodobljeno
09. januar 2013 12.00
iza_jankovic
M. Č., Pi. K., Ni. Č., Delo.si
M. Č., Pi. K., Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Predsednik stranke PS Zoran Janković je članom sveta stranke ponudil, da zaradi očitkov protikorupcijske komisije glasujejo o njegovem položaju na čelu stranke, vendar so glasovanje soglasno zavrnili, je po seji pojasnil vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer.

Člani sveta s tem dali vedeti, da poročilo protikorupcijske komisije ne obravnava nobenih kaznivih dejanj, temveč govori o prekršku, je pojasnil Möderndorfer.

Janković: »Kaj naj prijavljam, če nič nimam«

Predsednik največje opozicijske stranke in župan glavnega mesta Zoran Janković je na današnji tiskovni konferenci v Mestni hiši zavrnil navedbe protikorupcijske komisije, ki mu očita več kršitev povezanih s koruptivnimi tveganji.

»Vse, kar je povezano s poslovanjem MOL, je zakonito in transparentno,« je dejal Janković. »KPK je na vsa vprašanja dobila odgovore. Kolegica je na komisijo nesla tri mape dokumentov.«

»Moje premoženje se ni povečalo«

»Ne vem, kaj so korupcijska tveganja. Sprašujem, kaj naj naredi Zoran Janković, da dokaže, da ima prav. Vse očitke KPK zavračam. Moje premoženje se ni povečalo. Pri poslovanju MOL je vse zakonito. Pri meni ni korupcije,« trdi ljubljanski župan in dodaja, da je na samem zagovoru dejal: »Moje premoženje je ves čas enako, objavil sem ga leta 2006. Ne razumem, zakaj govorijo samo o enem delu premoženja, torej o tistem, ki sem ga dobil na svoj račun, ne pa, da je Electa vrnila terjatev, in s tem poplačala obresti,« je izjavil Janković.

»Kot vem, je tudi komisija oziroma njeni zaposleni opravila preiskavo na domu Zorana Jankovića in pri obeh sinovih. Od 27. septembra dalje se ni več zgodilo nič. Nazaj sem dobil vse računalnike, tudi ipad,« je povedal Janković.

»Na sodišču, če bo prišlo tako daleč, bom imel priložnost zagovarjati svoje stališče,« je dejal.

Ker je poročilo končno, se sprašuje: »Kako naj dokazujem, če nimam teh možnosti. O sistemskem tveganju je težko razpravljati. V komisiji ne trdijo, da je Janković kuruptiven in da nima pojasnil o izvoru premoženja. Vsi dokazi govorijo o tem, da se moje premoženje ni povečalo. Saj bi ga moral prijaviti za plačilo davkov. Kaj naj prijavljam, če nič nimam,« je dejal Janković in še enkrat ponovil, da zavrača vse očitke.

Kot je še dejal, se zaradi obtožb slabo počuti, saj se sploh ne more braniti. Komisijo poziva, naj se opredeli, kaj je korupcija in kaj ni korupcija. Poudaril je, da iz mestne občine na račun Zorana Jankovića ni prišel niti evro.

Janković je še enkrat pojasnil priliv denarja iz Electe na njegov račun: »Šlo je za vračilo posojila. Ta denar sem imel, ga posodil in dobil vrnjenega. Zato trdim, da do spremembe mojega premoženja ni prišlo«.

O morebitnem odstopu bo več znanega na svetu stranke ob 16. uri. »Odstop je zame še najmanjši problem,« je še dodal.

Ko smo poročali včeraj, je KPK pri zavezancu Zoranu Jankoviću ugotovila sistematično in večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju pri razpolaganju z gotovino, vrednostnimi papirji in o spremembah ali povečanju finančnih sredstev na bančnih računih. Vrednost znaša več kot 2,4 milijona evrov.

Del njegovih finančnih prilivov (208.000 evrov) je v štirih mesecih leta 2011 po verižnih transakcijah prispel na osebni bančni račun. Transakcije se začnejo v podjetju, ki posluje z Mestno občino Ljubljana.

Zoran Janković je navedbe KPK včeraj že zanikal in dejal, da izvor njegovega premoženja ni sporen. »Očitke Komisije za preprečevanje korupcije v zaključnem poročilu v celoti zavračam, saj gre za stare zadeve, ki so bile javnosti že velikokrat pojasnjene. Kot ugotavlja Komisija za preprečevanje korupcije, izvor mojega premoženja ni sporen, glede očitkov, da o spremembi višine premoženja nisem redno poročal, pa vztrajam pri tem, da poročanje ni bilo potrebno, ker se višina mojega premoženja ni spreminjala. Poudarjam tudi, da ni prišlo do nikakršnega oškodovanja premoženja Mestne občine Ljubljana. KPK v mojem primeru ne ugotavlja korupcije, ampak zgolj možnost korupcijskega tveganja, kar pa odločno zavračam,« je zapisal Janković v izjavi za medije.