Erjavec na žaru v sredo ali že v ponedeljek?

Poslanci o interpelaciji zunanjega ministra, dilemah z migranti, o odstopu poslanke in o menjavah v vrhovih odborov.

Objavljeno
26. februar 2016 13.30
Zunanji minister Karl Erjavec med obiskom novega nastanitvenega centra za begunce v Dobovi, Slovenija 23.oktobra 2015. [Karl Erjavec,ministri,begunci,emigranti,Dobova,Slovenija,vladna vozila,državni protokol]
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana − »Zdi se mi, da so neodložljive obveznosti v tem primeru zgolj to, da se zunanji minister Karl Erjavec izogne še kakšnim vprašanjem pred sredino interpelacijo. Meni se takšen način izigravanja poslovnika ne zdi dober,« je Matej Tonin (NSi) na kolegiju predsednika državnega zbora danes protestiral, ker je Erjavec v opravičilu, zakaj v ponedeljek ne bo odgovarjal na poslanska vprašanja, zapisal le, da ima »neodložljive obveznosti«.

Ko bo pomemben vsak glas

Predsednik zbora Milan Brglez (SMC) je Toninu odgovoril, da bo kot v vseh podobnih primerih tudi od Erjavca zahteval spoštovanje pravil, in dodal, da pa bo med interpelacijo mogoče ministra dodatno vprašati, kakšne so bile te obveznosti in bo tudi sicer »ogromno časa«. Interpelaciji bo prihodnji teden v sredo posvečen ves dan zasedanja državnega zbora, glasovanje bo najbrž pozno ponoči.

Seja zbora se bo v ponedeljek sicer začela z seznanitvijo, da je Margareta Guček Zakošek (SMC) po odstopu s funkcije državne sekretarke na ministrstvu za gospodarstvo spet poslanka in da takoj odstopa še s poslanske funkcije. Že v torek bo zbor verjetno Saši Tabakoviću, ki bo v ponedeljek zaradi vrnitve Guček Zakoškove izgubil nadomestni poslanski mandat, potrjeval pravi poslanski mandat.

Z odločanjem se bo mudilo, ker bo imela SMC zaradi teh postopkov v državnem zboru nekaj časa poslanca manj, prihodnji teden pa bodo tudi odločanja, kjer bo na razplet lahko vplival le en sam glas.

Takšno bo za v torek načrtovano glasovanje o fiskalnem svetu, ko bodo trije vladni kandidati Damjan Kozamernik, Marjan Senjur in Davorin Kračun imenovani le, če bo zanje glasovalo dve tretjini vseh poslancev.  Kandidatom slabo kaže tudi, če bo Tabaković mandat spet že imel. Da jih ne bodo podprli, je namreč napovedalo 32 poslancev SDS, NSi in ZL. Če si nobeden od teh ne premisli, večine ne bo.

Pri glasovanju o interpelaciji o Erjavcu v sredo ponoči ali celo v četrtek zjutraj bo položaj drugačen. Opozicija, če bo koalicija ostala trdna, tudi brez enega poslanca SMC nima niti teoretične možnosti, da bi zunanjega ministra odstavila.

Celo Jože Tanko presenečen

O pomembnih zunanjepolitičnih dilemah, ki pretresajo Evropsko unijo, bo veliko govora že v ponedeljek. In to tudi, če Erjavec na poslanska vprašanja zaradi svojih domnevno neodložljivih obveznosti ne bo odgovarjal. Bo pa pred poslanci premier Miro Cerar, ki ga bo o pol milijona migrantih, ki so od oktobra prečkali državo, in zagotavljanju varnosti, ko Nemčija in Avstrija vse bolj zapirata meje, denimo, spraševal Vinko Gorenak (SDS).

Že v ponedeljek bi SDS po umiku bojkota vodenja odborov in komisij lahko dobila predsednika odbora za kmetijstvo in še šest podpredsednikov drugih odborov in komisij, a se bo to verjetno zgodilo pozneje.

Jože Tanko (SDS) je danes namreč priznal, da ni pričakoval tako hitrega dogovora in odločanja in vseh postopkov izbire kandidatov zato še niso končali, kandidatov pa zato še ne more predlagati čisto takoj.