O novih štirih ustavnih sodnikih bo politika odločala še ta mesec

Poslanci naj bi 20. marca najprej glasovali o ustavnih sodnikih, potem pa o članih fiskalnega sveta.

čet, 16.03.2017, 21:00

Ljubljana – Tako kot o članih fiskalnega sveta bodo poslanci še ta mesec odločali tudi o štirih novih ustavnih sodnikih. To je postalo jasno danes, po številnih ugibanjih, ali je poslovniško mogoče in higienično, da politika na hitro odloča tudi o tako pomembnem vprašanju, kot je dopolnjena sestava ustavnega sodišča.

Opozicijska Združena levica (ZL) se sicer nikakor ne more sprijazniti, da bodo poslanci že na tej seji državnega zbora odločali o Mateju Accettu, Klemnu Jakliču, Rajku Knezu in Marijanu Pavčniku, ki jih je predsednik republike Borut Pahor po treh krogih usklajevanj s poslanskimi skupinami predlagal za nove štiri ustavne sodnike.

Levo-desne kvote

ZL se vezana politična trgovina med izvolitvijo treh članov fiskalnega sveta in štirimi ustavnimi sodniki zdi neprimerna in škodljiva, saj se političnim merilom podrejajo pomembna kadrovska vprašanja. ZL pri tem izpostavlja Klemna Jakliča, saj se ji zdi nesprejemljivo, da se Pahor ni znal upreti vezani trgovini oziroma levo-desnim kvotam, o katerih sta se dogovorila Miro Cerar in Janez Janša.

Toda dejstvo je, da bodo nova imena ustavnih sodnikov na dnevnem redu seje državnega zbora, ki se začne 20. marca. Poslanci naj bi najprej glasovali o ustavnih sodnikih, potem pa o članih fiskalnega sveta. Kar je v skladu s političnimi prizadevanji koalicije in SDS, da če bodo vsi štirje kandidati za ustavne sodnike dobili zadostno podporo (46 glasov), bo tudi opozicija prispevala dovolj glasov za izvolitev treh članov fiskalnega sveta (60 glasov). Tako skoraj ni več dvoma, da bomo v kratkem dobili štiri nove ustavne sodnike, ki bodo zamenjali Mitjo Deisingerja, Jasno Pogačar, Ernesta Petriča in Jana Zobca. Se bo pa javnosti jutri že predstavil akademik Marijan Pavčnik, do torka pa še trije drugi kandidati.

Prijavi sovražni govor