Štefaneca ne bodo odstavljali ekspresno

Ali bi Pahorju predlagali odstavitev, bo najprej, najbrž junija, razpravljala mandatno volilna komisija.

Objavljeno
14. april 2016 18.17
Boris Štefanec predsednik KPK Ljubljana 31.3.2014
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana - O predlogu, da bi državni zbor predsedniku republike Borutu Pahorju predlagal razrešitev predsednika komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Borisa Štefaneca, bo mandatno volilna komisija prvič razpravljala junija, smo danes izvedeli neuradno.

Le hipotetično bi bilo mogoče, da bi predsednik komisije Mitja Horvat (SMC) točko na dnevni red uvrstil že prihodnji mesec.

Postopek, ki ga je sprožilo devet poslancev iz nepovezane skupine in NSi, je prvi te vrste v državnem zboru, zaradi česar je bilo zadnje tedne, odkar ga je Alenka Bratušek (nepovezani) napovedala, nekaj dilem, kako bo sploh potekal.

Deloma je te dileme odpravil predsednik zbora Milan Brglez (SMC), ki je že odločil, da bo predlog najprej premislila mandatno volilna komisija in ne državni zbor v celoti, hkrati pa je pozval vlado, naj pošlje svoj mnenje o predlogu, da bi poslanci Pahorju predlagali razrešitev Štefaneca.

Razrešitev je devet poslancev iz dveh najmajših poslanskih skupin predlagalo, ker menijo, da predsednik KPK svoje funkcije ni opravljal v skladu z ustavo in zakonom.