O uspehih in izzivih evropske politike

Po besedah italijanskega premiera Slovenija v EU igra vloga v EU pomembna 

Objavljeno
08. september 2017 01.25
Paolo Gentiloni, predsednik Vlade Italijanske republike, in Miro Cerar, predsednik vlade Republike Slovenije, med sprejemom v Vili podrožnik, v Ljubljani, 7. septembra 2017. [Paolo Gentiloni,Miro Cerar,predsedniki,vlade,politiki,politika,Vila
Ju. K.
Ju. K.
Ljubljana – Predsednika vlad Slovenije in Italije Miro Cerar in Paolo Gentiloni sta med delovnim srečanjem spregovorila o odnosih med državama, krajši obisk italijanskega premiera pa so zaznamovale predvsem aktualne evropske teme.

Cerar in Gentiloni sta poudarila zadovoljstvo s tem, da se je število migrantov, ki v Evropo prihajajo po tako imenovani sredozemski poti, v zadnjem času občutno zmanjšalo. Cerar je poudaril, da je to tudi rezultat delovanja skupne zunanje politike Evropske unije v njeni bližnji soseščini. »Strinjala sva se, da moramo v EU še naprej ostati zelo dejavni, koordinirani in budni na tem področju.« Državam v Afriki, na Bližnjem vzhodu in drugod je treba pomagati, krize je treba reševati pri izvoru, pri tem pa zavarovati zunanje meje EU, je prepričan slovenski premier.

»Rezultati naših korakov so vidni,« je poudaril predsednik italijanske vlade, ki je zmanjšanje prehoda migrantov označil za uspeh italijanske in evropske politike, a tako kot Cerar poudaril pomen nadaljevanja skupnih prizadevanj na tem področju. Premiera sta komentirala tudi nedavno odločitev sodišča EU, v kateri je to zavrnilo tožbi Madžarske in Slovaške proti kvotam za razporejanje beguncev znotraj Unije. Strinjala sta se, da je sodišče s tem potrdilo pomen spoštovanja odločitev, sprejetih na ravni EU, in ohranjanja solidarnosti med državami članicami.

Cerar je poudaril, da je Slovenija odgovorna članica Evropske unije in schengenskega območja, katere cilj je, da tudi v prihodnosti ostane del najbolj povezanega območja EU. Po Gentilonijevem prepričanju je treba državam, ki si želijo tesnejše evropske integracije, to tudi omogočiti. O Sloveniji je dejal, da lahko kot članica evrskega in schengenskega območja odigra pomembno vlogo v EU.

Med srečanjem sta predsednika ugotovila, da so odnosi med državama odlični. Velik obisk italijanskih turistov v Sloveniji po mnenju italijanskega premiera le še utrjuje odnose med njima.