O varčevanju pri brezposelnih še brez dogovora

Socialni dialog: Podprli del ukrepov, ki jih vlada predlaga za spodbujanje zaposlovanja mladih.

Objavljeno
28. junij 2013 20.59
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika
Ljubljana – Ali bodo nadomestila za brezposelne in za porodnice dejansko znižana, kot predlaga vlada, po današnji seji ekonomsko-socialnega sveta še ni odločeno. Vlada je namreč prisluhnila pomislekom socialnih partnerjev in bo oba ukrepa poskušala v torek uskladiti z njimi.

Sindikati in delodajalci so z vlado pretresli predlog rebalansa letošnjega proračuna in vse dodatne ukrepe, ki ga spremljajo. Socialni partnerji so podprli del ukrepov, ki jih vlada intervencijsko predlaga za spodbujanje zaposlovanja mladih, predvsem sindikati pa ostro nasprotujejo, da bi z vzporednim posegom za tri odstotke znižali nadomestila brezposelnim, niso pa navdušeni niti nad omejevanjem porodniškega nadomestila.

»Dogovorili smo se, da se v torek delovna skupina dobi na ministrstvu, kjer bomo iskali kompromisne rešitve,« je po seji dejala ministrica za delo Anja Kopač Mrak. Kot pravi, je naklonjena iskanju najboljših rešitev, a se je pri tem treba zavedati, da se gibljemo v finančnih mejah rebalansa, torej bi bile v primeru kompromisa v rebalansu potrebne razporeditve. »Rebalans še ni sprejet, zato so spremembe možne, a gre za prerazporejanje, novega denarja ni,« pravi ministrica.

Ministrica je tudi pojasnila, da je porodniško nadomestilo edina pravica, pri kateri ni določena zgornja prihodkovna meja, zato porodnice, ki imajo več kot 2800 evrov bruto prihodkov, ne bodo ogrožene. »Pri tem ne gre za bistven poseg v socialno varnost.«

V največji sindikalni centrali ZSSS podpirajo povabilo vlade na pogajanja. »To pomeni, da se lahko najdejo rešitve, ki bodo sledile ciljem zakonodajalca, ne da bi posegali v socialno varnost. Verjamem, da bomo v torek našli rešitve, s katerimi bi preprečili zlorabe pri zaposlovanju mladih in pri javnih delih,« pravi izvršni sekretar ZSSS Andrej Zorko.

Celotna Evropa – skupaj s Slovenijo – se ubada s strmim porastom brezposelnosti med mladimi. Ker je armada brez dela na stari celini čedalje večja, si je z gospodarsko krizo oslabljena Evropska unija za prednostno nalogo zadala bitko proti brezposelnosti mlajših od 25 let. Glavni projekt, ki ga je zasnoval komisar za delo László Andor, je jamstvena shema za mlade. Za pobudo za mlade je v prihodnjem sedemletnem proračunu EU predvidenih šest milijard evrov, del sredstev (deset milijonov evrov) si je pri tem zagotovila tudi Slovenija.