O zakonu v parlamentu, pred njim protestniki

Izenačitev pravic istospolnih parov: Vse družine so enakopravne v 11 evropskih državah, pri nas še ne. 

Objavljeno
02. marec 2015 20.49
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika
Ljubljana – Če bodo poslanci danes podprli spremembo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki jo je predlagala Združena levica, bo Slovenija postala 12. država v Evropi, kjer bodo pravice istospolnih partnerstev popolnoma izenačene z raznospolnimi.

Skoraj sedem ur je predvidenih na seji državnega zbora za razpravo o predlogu Združene levice za spremembo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR), po katerem bi definicijo zakonske zveze spremenili iz življenjske skupnosti moškega in ženske v življenjsko skupnost oseb; istospolna partnerstva bi se popolnoma izenačila s partnerstvi moškega in ženske.

Če je mogoče sklepati po obravnavi novele na matičnem parlamentarnem odboru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je precej verjetno, da jo bodo poslanci danes tudi dokončno potrdili. Enotno ji odločno nasprotujejo pri SDS, kjer so predlagali sklic komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti, in pri NSi, enotno jo podpirajo pri ZL in SD, pri SMC in Desusu pa so ji večinsko naklonjeni.

Podpisi 8. marca

Za danes popoldne je koalicija Za otroke gre, ki jo vodita Aleš Primc in Metka Zevnik, na ploščadi pred parlamentom organizirala shod, ki so ga poimenovali Dan ljubezni. Pravijo, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da prepričajo poslance, naj glasujejo proti. Somišljenike so z dopisi povabili na prireditev – ki se bo začela ob 16.30, po njej bo ob 18.30 maša v Uršulinski cerkvi –, na kateri bodo »pričevali o lepoti in pomenu materinske in očetovske ljubezni, poslanstvu starih staršev ter se zavzeli za srečno otroštvo naših otrok«. Pozvali so jih, naj organizirajo prevoze na dogodek in naj obveščajo sorodnike, prijatelje in znance, »da predlog sprememb ZZZDR zadeva vsakega izmed nas, še posebej pravice otrok in staršev ter svobodo mišljenja, vesti in veroizpovedi«.

Če bo zakon sprejet, bodo s prvim zbiranjem podpisov za pobudo za razpis referenduma, na podlagi katere se bo lahko začelo zbiranje 40.000 podpisov na upravnih enotah, začeli predvidoma 8. marca. Če zberejo najmanj 2500 podpisov, bi okoli 20. marca na stojnicah pred upravnimi enotami začeli zbirati 40.000 podpisov.