Ob gozdovih ledeno v koaliciji

»Vztrajal bom,« je Brglez (SMC) zavrnil Hana (SD). Povzročite lahko več škode kot žled in lubadar, ju je posvaril Tanko (SDS).

Objavljeno
22. januar 2016 12.17
vvo/žled, vojska, Notranjska
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana − »To je prvič, da je tako,« je Matjaž Han (SD) zjutraj na kolegiju predsednika državnega zbora protestiral, kar se je predsednik Milan Brglez (SMC) odločil, da bi državni zbor prihodnji teden na januarski redni seji o zakonu o gospodarjenju z gozdovi razpravljal šele v četrtek, in ne že v torek.

Han je predlagal preložitev obravnave v začetek tedna, a ga je Brglez zavrnil in opozoril, da ima predsednik zbora pravico določiti, kdaj bodo razprave in odločanja ter da potek, ki ga je določil, še omogoča, da bo sprememba ureditve prihodnji teden lahko potrjena tudi v še tretjem branju, če bo večina za to.

Poslanci pa, po Brglezovem mnenju, potrebujejo več časa za razmislek o zakonu o gospodarjenju z gozdovi. Kot smo poročali, so poslanci manjših koalicijskih strank (SD, Desus) s pomočjo opozicije pri tem predlogu zakona v dosedanji proceduri preglasovali poslance največje stranke, SMC.

V konflikt med pomembnima politikoma vladnih strank se je vključil tudi Jože Tanko (SDS). »Da boste v dveh mesecih na noge postavili firmo s 50 milijoni prometa, ki bo začela iz nič, je zelo tvegano ravnanje. Premislite,« je koaliciji predlagal umik zakona o gozdovih z dnevnega reda, ker lahko po njegovi oceni prihodnje leto povzroči trikrat več škode kot žled in lubadar skupaj.

Brglez je o seji parlamenta prihodnji teden dejal, da bosta dva dneva, v katera bo koncentrirano pomembno odločanje. V torek bodo pred poslanci pomembne kadrovske odločitve, v četrtek pa glasovanja o zakonih.

Najpomembnejši kadrovski odločitvi bosta o dveh viceguvernejih Banke Slovenije, ki ju je predlagal predsednik republike Borut Pahor: Primožu Dolencu in Marku Bošnjaku. Poslanci bodo v torek odločali tudi, ali bo Valentina Rustja postala višja sodnica na upravnem sodišču v oddelku v Novi Gorici. Rustja doslej ni bila sodnica.

Seznanili pa se bodo še z odstopom namestnika varuhinje človekovih pravic Jerneja Rovška, ki se bo upokojil. Namestniki imajo šestletni mandat, Rovšek je bil na funkcijo (ponovno) izvoljen pred dobrim letom in predvsem med opozicijskimi poslanci je bilo zadnje dni slišati pomisleke o korektnosti do parlamenta in škodi za institucijo varuha, ker je Rovška varuhinja predlagala le za leto, dokler ne izpolni pogojev za upokojitev.