Ob morebitni zmagi Jankovića edina pot predčasne volitve

Kolicija napoveduje predčasne volitve: Rešili smo se trojke, dvojke pa se nikakor ne moremo.

Objavljeno
15. april 2014 11.38
Posodobljeno
15. april 2014 11.38
iza+Jankovič
Ti. K., Pi. K.,  Delo.si, STA
Ti. K., Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - V koalicijskih SD, DL in Desusu v primeru zmage Zorana Jankovića na kongresu PS kot najverjetnejšo ali edino možnost vidijo predčasne volitve, bodisi po odstopu premierke Alenke Bratušek bodisi z odhodom partnerjev iz vlade. Rešili smo se trojke, dvojke pa se nikakor ne moremo, misleč na Jankovića in Janeza Janšo pravi vodja poslancev SD Matjaž Han.

»Politiki imamo res državljane za norca, če Janković zmaga in ta koalicija ostane,« je danes še dejal Han. Predsednik SD Igor Lukšič, pa je včeraj pomenljivo dejal, da vlada razpade takrat, ko gredo stran prvi koalicijski partnerji, »in mi ne bomo tisti«.

Tina Komel pa je povedala: »Imamo dva kandidata za predsednika Pozitivne Slovenije. Mislim, da je prav, da se poslanci in člani stranke opredelimo na kongresu. Drži, da sem izkazala podporo Zoranu Jankoviću in zaenkrat stojim za tem. Seveda se v politiki lahko stvari tudi spremenijo, odvisno od argumentov.« Ali lahko Alenka Bratušek na kongresu dobi njen glas, ni povedala.

Tudi po mnenju opozicije v primeru Jankovićeve zmage čas za volitve

Predsednica NSi Ljudmila Novak in prvak SLS Franc Bogovič menita, da bo v primeru zmage Zorana Jankovića na kongresu PS čas za predčasne volitve.

Novakova pravi, da premierka Alenka Bratušek ne more voditi vlade, če ne more stranke. Po njenem mnenju je pametno, da premierka najprej preveri podporo v svoji stranki. Če bodo predsedniki koalicijskih strank v primeru Jankovićeve zmage na kongresu držali obljube, bi morala ta vlada takoj razpasti, je še dejala.

Bogoviča Jankovićeva odločitev za kandidaturo glede na njegovo preteklost ne preseneča. Meni, da je zdaj podobno kot v času, ko je bil na čelu Mercatorja. »S pomočjo političnih botrov je prišel do tega mesta. Ko je postal prvi, pa se je botrom strgal z verige«, je spomnil predsednik SLS.

Kot ocenjujeta Novakova in Bogovič, je razpadanje sedanje vlade morda načrtovano. »Ve se, da obstajajo dirigenti iz ozadja in tudi, da kljub velikemu zadolževanju zmanjkuje denarja,« je dejala Novakova.

Čas politične nestabilnosti

Včeraj je dokončno postalo jasno, da se bo Bratuškova na kongresu PS 25. aprila, za predsedniško mesto v stranki pomerila s prvim predsednikom stranke Jankovićem.

Medtem ko je Janković v ponedeljek dejal, da ima lahko PS tudi po kongresu predsednico vlade in župana glavnega mesta ter da ima vlada priložnost zaključiti mandat, pa je Bratuškova nasprotno dejala, da si težko predstavlja, da bi vodila vlado, če je lastna stranka pri tem ne podpira.

Tudi prvak Desusa Karl Erjavec je odločitev Jankovića o kandidaturi za predsednika PS včeraj komentiral z besedami, da se boji, da prihajamo v čas politične nestabilnosti.

Koalicijski partnerji so namreč že ob formiranju aktualne vlade kot pogoj postavili, da se Janković umakne z vrha stranke in državne politike. Ta je takrat zato tudi odstopil z mesta predsednika PS, vodenje stranke in tudi vodenje vlade pa je prevzela Bratuškova.

Ko se je ob lanski napovedi volilnega kongresa izkazalo, da gre Janković v boj za ponovno vrnitev na vrh stranke, je izvršni odbor v imenu politične stabilnosti kongres prestavil na čas pred prihodnjimi parlamentarnimi volitvami. Po glasovanju o interpelaciji proti notranjemu ministru Gregorju Virantu, ki jo je del poslancev, ki veljajo za Jankovićeve podpornike, podprl, pa se je premierka zavzela za čimprejšnji kongres.

V pismu članom je pojasnila, da je posledica njene »pasivnosti v PS in prikritega dvovladja stagnacija stranke na terenu« ter padec podpore javnosti. Stranka, o kateri ni jasno, kdo jo dejansko vodi, ne more dobro delovati in povečevati števila podpornikov, je zapisala.

Bratuškova je napovedala tudi vložitev nove zaupnice, a bo z njo počakala do kongresa.