Ob okužbi z ebolo bo po vojake letel falcon

Predvidoma prihodnji teden bo znana trasa, po kateri bi EU Sloveniji dovolila polet po svoje vojake na misijo v Mali.

Objavljeno
13. november 2014 18.59
Dejan Karba, Ljutomer
Dejan Karba, Ljutomer

Ljubljana – Slovenska vojska (SV) te dni finalizira pripravo trase, po kateri bi ob povečani stopnji tveganja pred virusom ebola z evropske misije v Maliju evakuirala svoje pripadnike.

Našo informacijo nam je potrdil poveljnik združenega operativnega centra brigadir Milan Obreza, ki zatrjuje, da so trije specialci SV na misiji v Maliju zunaj vsakršne nevarnosti. Z njimi je Obreza v vsakodnevnem stiku, telefonsko linijo pa imajo odprto 24 ur na dan.

Odločitev, da bo Slovenija na misijo Evropske unije za usposabljanje oboroženih sil Malija (EU Training Mission – EUTM) poslala do štiri svoje vojake z možnostjo rotacij, je 6. februarja lani sprejela takratna Janševa vlada. Prvi vojak je bil na misijo napoten 19. marca lani, trenutno pa so v centru za usposabljanje malijske vojske v Koulikoru, ki leži okrog 60 kilometrov severno od malijske prestolnice Bamako, trije naši vojaki: nadporočnik in dva podčastnika.

Korak za korakom

Po tem, ko je v Maliju za ebolo umrla dveletna deklica, za smrtonosnim virusom pa je ta teden umrl tudi zdravstveni delavec (primera med seboj nista povezana, preminuli pa naj bi se z ebolo okužil v Bamaku), se je stanje pripravljenosti na mirovni misiji EU v tej zahodnoafriški državi z več kot 15 milijoni prebivalcev dvignilo na prvo stopnjo pripravljenosti (od štirih).

Brigadir Milan Obreza je za Delo povedal, da prva stopnja pomeni samo to, da je na območju, kjer delujejo vojaki misije, zaznan virus. Če bi se virus razširil na območja v neposredni bližini vojaških vadbišč in poveljstev, bi razglasili drugo stopnjo: »V tem primeru bi poveljujoči misije izdal povelje, ki bi vojakom prepovedovalo premikanje po mestu, vstop v lokalne bare, na tržnico ... Gibali bi se lahko samo po vojaških poligonih.« Obreza je pritrdil naši informaciji, da je tako povelje za vojake na območju Bamaka že izdano, vendar se po Obrezovih besedah povelje dotika zgolj vojakov v prestolnici (in ne v Koulikorju), kjer jim je prepovedan obisk barov.

Če bi poveljstvo misije EU v Maliju razglasilo 3. stopnjo pripravljenosti – to bi se zgodilo v primeru, ko bi ebolo odkrili neposredno med vojaškimi inštruktorji oziroma med pripadniki malijskih oboroženih sil, ki jih pripadniki misije inštruirajo – bi se po Obrezovih besedah za okužene oblikovala karantena, konkretno – nemška sanitetna bolnišnica Role 2. Naše neuradne informacije o tem, da bi potem morala država z ebolo okuženega vojaka tega najkasneje v roku 48 ur evakuirati v domovino, Obreza ni ne potrdil ne zanikal, saj da o tem ne more govoriti.

Je pa razložil, da bi v primeru razglasitve zadnje, 4. stopnje pripravljenosti, Unija misijo 23 evropskih držav v Maliju v celoti umaknila z območja Afrike. Po naših informacijah bi se v tem primeru nad Malijem za države tretjega sveta zaprl zračni prostor, dovoljenje za lete bi imele edino ZDA, Nemčija, Anglija in Francija.

Naloga za falcona

Kako in po katerih trasah bi v primeru 4. stopnje izvedli umik, se po naših informacijah v Bruslju te dni intenzivno pogovarjajo. Prav zato ne preseneča informacija, da tudi SV, ki je v primerih evakuacije vezana na transportna sredstva ameriške oziroma italijanske vojske, pripravlja lastno »rezervno« strategijo, po kateri bi bil s sklepom vlade angažiran tudi falcon. Kot nam je razložil Obreza, bo falcon po naše vojake poletel tedaj, če bo izdana 3. stopnja nevarnosti oziroma pripravljenosti, strošek poleta pa bi vezali na račun kondicijskih letov letala, ki jih mora opraviti zaradi samega vzdrževanja. Trasa, po kateri bi Nato Sloveniji dovolil evakuacijo svojih vojakov, bo po Obrezovih besedah izdelana konec prihodnjega tedna. Če odštejemo dva letošnja falconova evakuacijska leta na Natovo misijo na Kosovo, je njegova vloga pri načrtovanju evakuacije z bolj oddaljenih misij SV pravzaprav prva.

Obvezna karantena

Trije pripadniki SV, ki od septembra delujejo na misiji EUTM, bodo domovino prvič obiskali konec prihodnjega meseca. Kot je razložil brigadir Obreza, bodo takoj, ko bodo stopili na brniška tla, morali v karanteno, kjer jih bodo pregledale vojaške zdravstvene službe.