Ob spravljivih tonih tudi jasna sporočila

Če bo porušenje zaupanja razlog za odpoved pogodbe o zaposlitvi, bodo šli sindikati na cesto.

Objavljeno
27. julij 2016 19.49
Protest sindikatov
Barbara Hočevar
Barbara Hočevar

Ljubljana - Vlada ima več »odprtih front« tako z delodajalci kot s sindikati, oboji se strinjajo, da je raven medsebojnega zaupanja zelo nizka. Tega se očitno zaveda tudi vlada, saj se je današnje seje ekonomsko-socialnega sveta (ESS) udeležil tudi premier Miro Cerar, vse tri strani pa so srečanje zapustile v spravljivih tonih.  

»Vse deležnike sem pozval, da odstranimo ovire in ponovno okrepimo dialog. Mislim, da smo na pravi poti in smo se sporazumeli o tem, da je treba spremeniti in dodelati nekatera pravila tega dialoga,« je po seji ESS izjavil predsednik vlade Miro Cerar, ki je z nekaj obljubami očitno precej pomiril tako delodajalsko kot sindikalno stran.

Oboji namreč očitajo vladi ignoranco, zlasti pri pripravi za njih ključnih zakonov - da jim ne omogoči sodelovanja pri pripravi, temveč jih zgolj seznani z gotovimi dejstvi, ko je določen predpis že oblikovan ali celo tik pred sprejetjem. Delodajalska stran je tako zaradi davčnih sprememb in ker ni bila vabljena v delovno skupino za pripravo zdravstvene reforme celo bojkotirala seje ESS. Po današnjem dogovoru se vračajo za mizo. »Z ministri bom opravil posebno razpravo na to temo, kako pripomoči, da bo socialni dialog ponovno stekel in bo tista strateška pomoč, ki bo družbo peljala naprej,« je napovedal premier.

»Papir ali beseda vse prenese, čas pa bo pokazal, ali bodo obljube realizirane in ali si lahko obetamo, da bomo v Sloveniji ponovno utrdili socialni dialog,« je po današnjem seji ekonomsko-socialnega sveta (ESS) izjavil Samo Hribar Milič, generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

Pri ključnih vprašanjih, ki zadevajo državljane, kot so delovnopravna, pokojninska in zdravstvena zakonodaja, naj bi socialni partnerji konkretneje sodelovali. Do oktobra 2016 pa bodo pripravili sporazum, kjer bodo opredelili vsebino socialnega dialoga in pravila delovanja ESS, s čemer so bile očitno težave.

Ne izključujejo demonstracij ali stavke

Sindikati pa se danes niso ognili aktualnim vprašanjem, ki jih zelo tarejo. »Zakon o reprezentativnosti sindikatov je premier Cerar, ob vseh problemih, ki jih imamo, postavil kot prioriteto, čeprav vemo, da ga ni niti v koalicijski pogodbi. Glede na čas in drugo retoriko, zakon jemljemo kot zelo neprijazno gesto, s katero se želi sindikatom natakniti uzde, da bi nas bolj obvladali. Take primere smo že videli, dva politika sta posegla v sindikalno gibanje, na podoben način - Orban, ki je uničil sindikate in Erdogan, ki je prepovedal 19 sindikatov. Roke proč od sindikatov na tak način,« je opozoril Dušan Semolič iz Zveze svobodnih sinidikatov Slovenije (ZZZS).

Druga točka nestrinjanja je v zakonu o delovnih razmerjih. »Izredno smo občutljivi, da bi porušenje zaupanja opredelili kot odpovedni razlog. Sindikati smo dolžni narediti vse, da se to ne bi zgodilo. To bomo preprečili tudi z demonstracijami, če bo potrebno, s stavko, če bo vlada trmasto to poganjala naprej, in na koncu tudi z referendumom. Pravočasno smo opozorili vlado, naj zaustavi konje v tem delu,« je odločen Semolič.