Oblaki nad financami strank

Rebalans proračuna vključuje tudi polovično zmanjšanje denarja za politične stranke.

Objavljeno
06. april 2012 19.53
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - V rebalans proračuna, ki ga je vlada danes poslala v parlamentarni postopek, je vključeno tudi polovično zmanjšanje denarja za stranke, so danes zatrdili v vladnem uradu za komuniciranje. Praktično to pomeni, da državnih dotacij političnim strankam v drugi polovici leta ne bo več.

Do takrat bo namreč že porabljena vsota za vse leto. V zadnjih dneh so si finančniki večine strank belili glave, kako zapreti račune za lanske parlamentarne volitve, o stroških zanje morajo računskemu sodišču poročati v prihodnjih dveh tednih. Predvsem stranke z leve, z izjemo PS, lahko rebalans potisne v velike težave. Prihodke jim je namreč že drastično zmanjšal izid volitev. Izguba oblasti pa praviloma še poveča stroške delovanja strank, ker se nekaj prej zaposlenih v oblastnih organih preseli v strankin aparat.

Kot smo poročali, so lansko leto vse večje stranke, z izjemo SDS in SNS, končale v rdečih številkah: najbolj LDS z 1,1 milijona primanjkljaja, SD z 0,7, PS z 0,5, Zares z 0,3 in SLS z 0,2 milijona evrov minusa.

Proračuna zneskov, ki jih od države prejemajo stranke, rebalans ne bo znižal takoj. Zdaj prejemajo na mesec PS 61.641 evrov, SDS 56.811, SD 24.156, DL 19.682, Desus 16.766, SLS 16.475 in NSi 12.401 evro. Okoli pet tisoč evrov vsak mesec dobijo še SNS, LDS in TRS, ki sicer nimajo zastopnikov v parlamentu, a jih je volilo več kot odstotek volivcev. Poslanci bodo morali na prvi seji po potrditvi rebalansa izglasovati sklep o drugačni delitvi denarja. Če bo ta sklep veljal le za drugo polovico leta, bo v njem pisalo, da stranke ne dobijo nič, ker je bilo v polovici leta že vse porabljeno.

Lani so prvič v zgodovini poslanci po rebalansu proračuna zavrnili sklep o nižanju dotacij svojim strankam, zaradi česar je konec leta zmanjkalo denarja za stranke v proračunu. Decembrske dotacije so izplačali iz letošnjega proračuna.

Ob državnem proračunu stranke svoje blagajne polnijo še z dotacijami občin, članarinami ter zbranimi prispevki podjetij in posameznikov. Po rezultatu lokalnih volitev je iz občin lani največ prejela SDS s 749.311 evri, po prispevkih podjetij in posameznikov pa je bila s 351.676 evri na vrhu LDS.