Od enotne embalaže do uvedbe licenčnin

Zaradi uvedbe enotne embalaže bo treba na potrditev vlade počakati do druge polovice septembra.

Objavljeno
16. avgust 2016 20.33
Helena Kocmur
Helena Kocmur
Ljubljana – Med novimi zakoni, ki bodo jeseni predvidoma v obravnavi v DZ, je tudi nova protikadilska zakonodaja. Ta je razburila oglaševalce, trgovce in gostince, zaradi uvedbe enotne embalaže pa bo treba na potrditev vlade počakati do druge polovice septembra.

Slovenija je 16. marca pri evropski komisiji vložila notifikacijo namere o uvedbi enotne embalaže, s katero »bomo na našem trgu za cigarete in tobak za zvijanje uvedli dodatne tehnične specifikacije za embalažo tovrstnih izdelkov«, razlagajo na ministrstvu za zdravje. Tam so med spomladansko javno razpravo prejeli 96 predlogov in pripomb na predlog zakona – od popolne podpore nekaterih zdravniških organizacij do še strožjih predpisov, za katere so nevladniki. Ministrstvo je večino zavrnilo.

Protikadilski ukrepi razburili proizvajalce in trgovce

Tobačna podjetja in gospodarska interesna združenja so ostro nasprotovala zlasti uvedbi licenčnin in enotne embalaže ter izenačitvi e-cigaret s tobačnimi izdelki. Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) je proti enotni embalaži, prepovedi prikazovanja tobačnih izdelkov na prodajnem mestu in licenciranju, saj »vsak dodaten ukrep pomeni le dodatne administrativne ovire in zmanjšanje prihodkov od prodaje tobačnih izdelkov tako za podjetja kot tudi za proračun«. Opozarjajo, da enotna embalaža zgolj spodbuja organiziran kriminal in odpravlja razlikovalni element med različnimi znamkami. Gre za nedopusten in nesorazmeren poseg v zasebno lastnino, pravijo na TZS, kjer namesto licenciranj predlagajo brezplačno registracijo obrata s tobačnimi izdelki.

Ukinitev kadilnic: da ali ne

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje se v sklopu pripomb zavzemajo za ukinitev kadilnic »zaradi pogostih in naraščajočih kršitev zakonodaje v zvezi z njimi«, na turistično-gostinski zbornici pa ne vidijo zadržkov, da ne bi gost sam, ko je že dobil pijačo, to tudi odnesel v kadilnico in jo tam spil, medtem ko naj ostane prepoved streženja v kadilnicah. Obenem predlagajo omejitev višine licenčnine na največ 200 evrov za trgovine in največ 20 evrov za gostinske obrate. Obrtno-podjetniška zbornica nasprotuje ukrepom, strožjim od direktive o tobačnih izdelkih, »saj gre za nepotrebne dodatne obremenitve, ki jih država vedno znova nalaga gostincem in malim trgovcem, zlasti dodatni stroški zaradi uvedbe licenčnin in stroški, povezani s preurejanjem prodajnih mest.«

Nemčija ne bo uvedla enotne embalaže

Tudi Slovensko-nemška gospodarska zbornica je zaskrbljena zaradi »uvedbe enotne embalaže, ki bo vsekakor močno vplivala na nemški izvoz in trgovinsko povezanost s Slovenijo. Prepričani so, da bo ta ukrep prej vodil k ilegalni trgovini in s tem škodil legalnemu trgu kakor občutno zmanjšal porabo tobačnih izdelkov. To je ekstremen in nesorazmeren ukrep, ki je v nasprotju z načeli notranjega trga EU in listine o temeljnih pravicah, saj razlašča intelektualno lastnino in krati temeljno pravico imetnikov znamke do svobodnega izražanja, onemogoča konkurenco med proizvajalci ter pravico potrošnikov do izčrpne informiranosti o proizvodih.« Dodajajo še, da se bo Nemčija odpovedala uvedbi enotne embalaže, je zapisano v seznamu pripomb, ki jih ministrstvo v glavnem ni upoštevalo.

Ministrstvo za zdravje zanima avstralska pot

Med argumenti, ki ga navajajo na ministrstvu za zdravje, je izkušnja Avstralije, ki je ta ukrep, skupaj z večjimi slikovnimi opozorili in zviševanjem obdavčitve, prva uvedla leta 2012 in se hvali z dobrimi rezultati na področju javnega zdravja, pri čemer naj se ne bi povečal delež tistih, ki kadijo cigarete s črnega trga ali rezan tobak. O uvedbi enotne embalaže zdaj razpravljajo tudi v Kanadi, Novi Zelandiji, Singapurju, v Južni Afriki in nekaterih evropskih državah, naštevajo na MZ.

Tobačna podjetja poskušajo na sodiščih ustaviti ukrepe na področju označevanja embalaže, vendar se je do zdaj večina sodnih postopkov končala v korist enotne embalaže, pravijo na MZ. Razsodba še ni bila izrečena v sporu, ki ga je pet držav sprožilo proti Avstraliji pred Svetovno trgovinsko organizacijo, sodišče Evropske unije pa je na podlagi tožbe, ki jo je vložila tobačna industrija, presojalo veljavnost celotne tobačne direktive in v svoji sodbi zapisalo, da je skladna s pravom EU ter da države članice lahko sprejmejo tudi dodatne pogoje v zvezi s standardizacijo embalaže. Višje sodišče v Londonu pa je v 400 strani dolgi sodbi zavrnilo vse navedbe tobačne industrije in potrdilo veljavnost zakonodaje o enotni embalaži v Veliki Britaniji. Do zdaj so jo uvedli še na Irskem, Madžarskem in v Franciji.