Odbor za finance za vnovično takojšnje vračilo DDV

Predlog novele zakona o davku na dodano vrednost predvideva odbitek davka tudi v primeru, da račun še ni plačan.

Objavljeno
03. maj 2012 16.20
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Ljubljana - Odbor DZ za finance in monetarno politiko je za sprejem na plenarni seji pripravil predlog novele zakona o davku na dodano vrednost (DDV), s katero se bo ponovno omogočil odbitek davka tudi v primeru, da račun še ni plačan. Spremembe zakona zahteva Evropska komisija, zato člani odbora niso imeli vsebinskih pripomb, še piše Slovenska tiskovna agencija.

So pa opozarjali, da je prejšnja vlada z uveljavitvijo rešitve, po kateri zavezanci za DDV od sredine lanskega marca ne morejo uveljavljati odbitka tega davka, če računa še niso plačali, povzročila samo stroške.

»To je zavezancem povzročilo veliko dodatne administracije,« je opozorila Patricija Šulin (SDS). Dodatno delo in stroške so imeli tudi računovodski servisi in davčna uprava, je dodala in ugotovila, da se neke večje plačilne discipline po mnenju mnogih s tem ukrepom ni doseglo.

Predsednik odbora Andrej Šircelj (SDS) je tako menil, da bi morali na finančnem ministrstvu pripraviti izračune, kolikšni so bili stroški omejevanja pravice do uveljavljanja odbitka DDV in ali je ta rešitev sploh imela želene učinke.

Z lani spomladi prenovljenim zakonom je uveljavitev odbitka DDV mogoča šele po plačilu računa dobavitelju, in sicer naknadno v davčnem obdobju, v katerem je bilo plačilo izvedeno. Kot je danes pojasnil državni sekretar na ministrstvu za finance Dejan Krušec, je bil temeljni cilj takšne rešitve spodbuditi pravočasno plačevanje računov in vplivati na zmanjšanje zamud pri plačilih.

Vendar pa je Slovenija konec letošnjega februarja prejela uradni opomin Evropske komisije o kršitvi določb evropske direktive, zato se bo z obravnavano novelo omejevanje pravice do uveljavljanja odbitka DDV iz zakona črtalo.

Odbor za finance k tako spremenjenemu zakonu ni predlagal dopolnil, DZ pa ga bo sprejemal na redni majski seji po skrajšanem postopku, poroča STA.