Odbor za notranje zadeve o zakonu o tujcih prihodnji teden

Koalicija je prišla do odločitve, da je zakon prezahteven in prepomemben, da bi na hitro iskali rešitve.

Objavljeno
19. januar 2017 20.10
Prihod beguncev na Šentilj 16.februarja 2016 [Šentilj,begunci,migranti,prebežniki,Slovenija]
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Koalicija je na nocojšnjem sestanku, na katerem so razpravljali o predlagani noveli zakona o tujcih, prišla do odločitve, da je zakon prezahteven in prepomemben, da bi na hitro iskali rešitve, je po sestanku povedal poslanec SD Jan Škoberne. Seja odbora za notranje zadeve bo tako s petka najverjetneje prestavljena na torek.

V vmesnem času bo ministrstvo za notranje zadeve poskušalo pripraviti in znotraj koalicije uskladiti kompromis med namenom ministrstva, da zagotovi varnost, in skrbjo predsednika DZ Milana Brgleza, da se ustrezno upošteva ustavni in mednarodno pravni okvir.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar po sestanku novinarjem ni želela dajati izjav.

Predlog zakona zdaj predvideva ukrepe za primer spremenjenih razmer na področju migracij. Med drugim uvaja podlago za sprejem odločitve v primeru nastopa resne ogroženosti javnega reda in notranje varnosti. S to podlago naj bi policija dobila pooblastilo, da za določeno obdobje na določenem območju tujcem, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v našo državo, ne dovoli vstopa, tujce, ki so vstopili nezakonito, pa napoti v državo, iz katere so vstopili. Ukrep bi veljal tudi za tujce, ki so izrazili namen vložiti prošnjo za mednarodno zaščito.

Predlog predvideva tudi izjeme, sicer pa bi o aktivaciji ukrepa na predlog vlade odločil DZ z dvotretjinsko večino vseh poslancev.

Pripravljeni naj bi že bili predlogi dopolnil k zakonu, ki ga utegnejo precej spremeniti. Predvidevali naj bi ukrep ob množičnih migracijah, ki pomenijo veliko in splošno nevarnost. Predlagali naj bi, da ministrstvo za notranje zadeve pripravi oceno možnih posledic spremenjenih razmer na področju migracij, ki pomenijo veliko in splošno nevarnost, zaradi katere je ali bi lahko bilo ogroženo organizirano življenje skupnosti v državi. Predvidena naj bi bila tudi individualna obravnava prosilcev za azil.

V petek shod na Trgu republike

Ob robu sprejemanja zakona o tujcih so v Amnesty International Slovenije organizirali shod, na katerem bodo besedo dali begunkam in beguncem, ki so morali zbežati pred vojnami in preganjanjem.

»S tem želimo poslankam in poslancem, pa tudi širši javnosti, sporočiti, komu bo Slovenija s sprejemom zakona odrekla pomoč,« so zapisali.

Shod se bo pričel jutri ob 12. uri na Trgu republike.