»Odlašanje z odločitvijo postavlja ustavno sodišče v slabo luč«

V civilni iniciativi za družino upajo, da se mediji motijo v izjavah, ko pravijo da ustavno sodišče ne odloči zaradi volitev.

Objavljeno
23. november 2011 10.35
Posodobljeno
23. november 2011 11.01
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Ljubljana - Ustavno sodišče tudi včeraj ni sprejelo odločitve o dopustnosti referenduma o družinskem zakoniku. V Civilni iniciativi za družino in pravice otrok upajo, da se mediji motijo, ko poročajo, da ustavno sodišče ne odloči zaradi predvolilnega časa.

Prvič so ustavni sodniki o tem, ali bi morebitna zavrnitev zakonika na referendumu povzročila neustavne posledice, razpravljali 6. oktobra.

»Več kot 27.000 ljudi v dveh dneh odločilo, da je družinski referendum potreben, medtem ko se devet sodnic in sodnikov ustavnega sodišča, v 82 dneh še ni uspelo odločiti,« opozarja vodja civilne iniciative Aleš Primc. Meni, da odlašanje z odločitvijo postavlja ustavno sodišče v slabo luč, saj kot najvišji varuh zakonitosti v državi ne spoštuje zakonsko določenih rokov.

Po zakonu bi namreč moralo odločiti v enem mesecu. Vse od začetka obravnave družinskega referenduma na ustavnem sodišču se v medijih pojavljajo namigovanja, da do odločitve sodišča verjetno ne bo prišlo pred volitvami. »Navedbe medijev bi bile lahko utemeljene. To bi lahko pomenilo, da ustavno sodišče ne opravlja naloge najvišje pravne inštitucije v državi, ampak služi določenim političnim in lobističnim interesom. Ob tem se utemeljeno sprašujemo, ali sodišče ne bo zastopalo določene interese tudi, ko bo šlo za samo odločitev o dopustnosti referenduma,« je še dejal Primc.