Odločitev bo spet razburkala morje

Arbitražni postopek: Danes bo premier Miro Cerar izbral novega arbitra.

Objavljeno
12. avgust 2015 21.10
Jadrnica Royal Clipper Piran 11.8. 2015 [jadrnica,piran, slovenija
Da P., notranja politika
Da P., notranja politika

Ljubljana »Kakšen fantastičen dan!« Tako bi ob pogledu na podobo Pirana lahko vzkliknil kdo izmed potnikov lepotice Royal Clipper (na fotografiji) iz elitne družbe, ki že več let zapovrstjo pride zvit svojih 42 jader v Piranski zaliv. A novejša zgodovina pestrih meddržavnih stikov Slovenije in Hrvaške v zvezi z lastništvom Piranskega zaliva priča, da se je vzklik navdušenja iztrgal slovenskemu premieru Borutu Pahorju.

Pa ni bil sončen in vroč avgust, ampak že hladen 5. november leta 2009. Toda takratni premier za vznesenost ni potreboval romantičnih morskih podob, kakršne na naše in hrvaško morje vsako poletje zvabijo množice turistov, ampak zgodovinski dogovor. Dvajset minut čez poldne so Jadranka Kosor, Borut Pahor in švedski premier Fredrik Reinfeld v Stockholmu podpisali arbitražni sporazum, ki sta se ga premier in premierka domislila v idiličnem gradiču Trakošćan.

Po rekah prelitega črnila, burnih polemikah, plimi in oseki medsebojnih odnosov, čereh, na katere so opozarjali pravni strokovnjaki – med njimi tudi sedanji premier Miro Cerar – smo po vseh teh letih spet na začetku. A kot smo preverili »na terenu«, se domačini na obeh straneh neugotovljene morske meje tudi v teh dneh z žgočimi političnimi temami ukvarjajo veliko manj kot z mokrimi morskimi.