Odložilni veto na zakon, ki ne razkriva vseh slabih posojil?

Državni svet bo v četrtek odločal o vetu na zakon o dostopu do informacij javnega značaja.

Objavljeno
12. marec 2014 17.07
bsa_seja ds
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Ljubljana - Državni svet bo na izredni seji jutri odločal o predlogu skupine svetnikov za odložilni veto na novelo zakona o dostopu do informacij javnega značaja, ki je bila sprejeta 6. marca, piše STA. Predlagatelji menijo, da bi morali biti javno razkriti tudi podatki o slabih posojilih, ki niso bili preneseni na Družbo za upravljanje terjatev bank.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) bo morala z uveljavitvijo novele zakona objaviti podatke o posojilih, ki so bila iz bank v prevladujoči lasti države prenesena nanjo. Gre za posojila, razvrščena v razreda D in E, torej tista, ki zamujajo več kot 90 dni.

Vendar pa poslanci niso sprejeli dopolnila DL, s katerim bi se javno razkrilo podatke o vseh slabih posojilih, tudi tistih, ki so ostala v bilancah bank.

»Menimo, da bi v ta del morali biti vključeni tudi tisti slabi krediti, bonitetnih skupin D in E, ki niso bili preneseni na slabo banko, temveč ostajajo v bankah v državni lasti,« je zapisala skupina svetnikov s prvopodpisanim Jankom Poženikom.

Če bodo državni svetniki odložilni veto izglasovali, bo moral DZ o njem ponovno odločati, vendar bodo tedaj potrebni glasovi absolutne večine vseh poslancev, torej najmanj 46.