Odstopi na gospodarskem ministrstvu se vrstijo

Podobno kot Guček Zakoškova sta odstopila Vesenjak in Starina Kosmova, pa tudi kar dva ministra.

pon, 29.02.2016, 10:58; spremenjen: 12:22

Rezultat referenduma razglašen

Državni zbor je pravkar razglasil, da je večina volivcev na referendumu decembra lani zavrnila spremembo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki jo je večina poslancev sprejela marca lani. Državna volilna komisija je o deležu volivcev, ki so glasovali proti, ugotovila, da mora številu volivcev, ki so bili vpisani v volilne imenike (1.714.050), prišteti tiste, ki pomotoma niso bili vpisani in so glasovali s potrdilom upravne enote (5). Od tega števila je odštela volivce (1101), ki so umrli v času od dneva sestave volilnih imenikov (5. 11. 2015) do zaključka glasovanja (20. 12. 2015). Ker so ugotovili, da nihče od volivcev na referendumu ni glasoval, do zaključka glasovanja pa umrl, se številu 1.712.954 ni prištelo nič. V seštevku je na referendumu imelo pravico glasovati 1.712.954 volivcev. »Proti« je glasovalo 394.482 volivcev (23,03 odstotka), kar je več kot ena petina vseh volivcev, ki so imeli pravico glasovati.

Ljubljana − Po odstopu s funkcije državne sekretarke na ministrstvu za gospodarstvo se je državni zbor pravkar seznanil, da je Margareta Guček Zakošek (SMC) spet poslanka, in takoj še, da odstopa s poslanske funkcije.

To ni prvi tak odstop vladnega funkcionarja še s poslanske funkcije v tem mandatu.

Na podoben način je lani po izvolitvi za ministrico, ker se je pokazalo, da je njena magistrska naloga plagiat, tudi kot poslanka odstopila ministrica za izobraževanje Klavdija Markež (SMC).

Odstopi na gospodarskem ministrstvu niso nič novega: pred Guček Zakoškovo sta v tem mandatu odstopila že državni sekretar in celo minister.

Pri Guček Zakoškovi razlogi za odstop niso tako jasni, kot so bili pri Markeževi. Iz vlade so prejšnji teden pojasnili le, da je razlog za odstop »osebne narave«.

Na posnetku nekdanja ministrica Markeževa

Foto: Jože Suhadolnik/Delo


Tabaković bo hitro spet poslanec

 

Zaradi odstopa Guček Zakoškove kot poslanke bo danes popoldne Državna volilna komisija odločala, komu pripada njen sedež. Kot smo že napovedali, bo dosedanji nadomestni poslanec Saša Tabaković, ki je ta sedež pravkar izgubil, jutri v državnem zboru skoraj zanesljivo dobil pravi mandat.

Nekdanji igralec Tabaković je nadomestni sedež prevzel julija lani, tik pred začetkom parlamentarnih počitnic, ko so ga z Guček Zakoškovo, ki je prevzemala položaj državne sekretarke, tudi predstavili v prostorih stranke SMC. Na posnetku je med Tabakovićem in Guček Zakoškovo generalni sekretar SMC Erik Kopač.

Foto: Peter Jančič/Delo


Serija odstopov na ministrstvu

Na gospodarskem ministrstvu je bilo po zadnjih volitvah veliko dostopov. Marca lani je odstopil državni sekretar Peter Vesenjak.

Foto: Roman Šipić/Delo

 

Že takoj po nastanku vlade Mira Cerarja je oktobra 2014 odstopil komaj izvoljeni gospodarski minister Jožef Petrovič po aferi zaradi nenavadno širokosrčnih državnih nakupov materiala v preteklosti, v katerega je bil v preteklosti vpleten med ponudniki materiala kot zastopnik DZS.

Odstopi na tem ministrstvu pa tudi zgodovinsko niso posebna novost. Med bolj razvpitimi je bil leta 2007, ko je kot namestnica ministra, takrat je gospodarski resor vodil Andrej Vizjak (SDS) odstopila državna sekretarka Andrijana Starina Kosem, ki je nekoliko protestno zapustila tudi vrste SDS.

Foto: Matej Družnik/Delo


Veliko pozornost javnosti pa je v prejšnjem mandatu pritegnil odstop gospodarskega ministra Stanka Stepišnika, ker je podjetju v njegovi lasti Emo-orodjarna ministrstvo, ki ga je vodil, podarjalo denar (subvencije).

Stepišnik se je vrnil v državni zbor, kot poslanec ni odstopil.

Povezane novice

Igralec Saša Tabaković bo novi poslanec SMC
2. julij ob 10:38
Tabaković je sicer izstopajoč igralec, ki je že prvo leto, ko se je pridružil SNG Drama, prejel Borštnikovo nagrado.
Prijavi sovražni govor