Odzivi na proteste: »Politika zategovanja pasu je šla predaleč«

Slovenski predsednik Danilo Türk je povedal, da so demonstracije pravi način boja proti krizi.

sob, 17.11.2012, 14:14; spremenjen: 19:30
Demonstracije v slovenski prestolnici smo spremljali v živo. Oglejte si video z ljubljanskih ulic.

Po mnenju predsednika republike Danila Türka so današnje demonstracije resno opozorilo in državotvorno dejanje. Opozoril je, da nimamo nobenih znakov gospodarske rasti, sedanji varčevalni ukrepi pa da recesijo le še poglabljajo. Ta in tudi ne prejšnji dve vladi se tako po ocenah predsednika reševanja krize niso lotile z dovolj pameti.

Po mnenju predsednika republike so demonstracije, ki so danes potekale v Ljubljani, pravi način boja proti krizi. »Protesti so bili državotvorno dejanje, saj gre za obrambo socialne in pravne države,« je v izjavi novinarjem dejal Türk.

Po njegovem mnenju pa gre tudi za del širšega evropskega protesta proti politiki zategovanja pasu, ki je »šla predaleč, globoko zarezala v porabo na nekaterih občutljivih področjih in ki je še posebej prizadela vse tiste, ki imajo nizke dohodke«.

Kot je dejal predsednik, je treba razumeti, da je bila danes resno izražena zaskrbljenost, ki je »še posebej resna zato, ker nimamo nobenih znakov gospodarske rasti«. Po njegovih ocenah bi bilo dobro, da vlada razume, da ne gre za destruktivno ravnanje, temveč za resno opozorilo.

Kot alternativo tem varčevalnim ukrepom Türk predlaga tisto, kar smo po njegovih besedah slišali tudi od Mednarodnega denarnega sklada, »samo v Evropi to spoznanje še ni v celoti sprejeto - večja postopnost, več sistematičnosti in več pameti pri teh stvareh«.

Semolič zadovoljen z udeležbo in pozitivnim vzdušjem

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je za STA povedal, da so zadovoljni z dogodkom, pozitivnim vzdušjem ter udeležbo. Dodal je, da jih veseli, da so prišli ljudje iz vse Slovenije in da je bila struktura udeležencev protestov po starosti in poklicih tako raznolika.

Odzval se je tudi na navedbe nekaterih medijev, da so v njihovi sindikalni centrali ljudem plačevali udeležbo na demonstracijah. Poudaril je, da so svojim članom iz Maribora, Prekmurja in od drugod, ki so se želeli udeležiti protestov, zagotovili brezplačen avtobusni prevoz do Ljubljane. Pri tem pa zatrdil, da je to glede na to, da plačujejo članarino, povsem normalno. Tako je bilo vedno doslej in tako je tudi drugod v Evropi, je dodal.

Demonstracije je kot na splošno uspešne za STA ocenil tudi predsednik Konfederacije novih sindikatov Slovenije (KNSS) Neodvisnost Drago Lombar.

Lukšič proti usmeritvi, ki jo imata vlada in EU

Množičnih demonstracij v Ljubljani sta se danes udeležila tudi predsednik PS Zoran Janković in predsednik SD Igor Lukšič. Janković izjav ni dajal, Lukšič pa je pojasnil, da demonstrira proti usmeritvi, ki jo imata vlada in tudi EU. Po njegovem mnenju Slovenije ni moč spraviti v nov zagon le z varčevanjem, brez podpore slovenskim podjetjem.

»Vlada bi morala najprej reševati vprašanje recesije in v tem sklopu vprašanje bančnega sistema ter deficita,« je v izjavi za STA ob robu demonstracij dejal Lukšič. Vendar vlada po njegovih besedah nima politike novih delovnih mest in industrijske politike, zato »je nemogoče, da bi samo z varčevalnimi ukrepi dosegla rezultate, ki si jih želi«.

Med demonstranti je bilo moč opaziti tudi vodjo poslancev Pozitivne Slovenije Janija Möderndorferja in poslanko te stranke Janjo Klasinc. Möderndorfer izjav ni dajal, Klasinčeva pa je podobno kot Lukšič dejala, da protestira ne le proti reševanju krize v Sloveniji, temveč tudi v dobršnem delu Evrope. »Samo jemanjem ljudem ni reševanja krize. Država je za to, da naredi pogoje, da ljudje lahko delajo,« meni poslanka.

Za Vizjaka demonstracije opozorilo

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je ob koncu demonstracij proti vladnim varčevalnim ukrepom v središču Ljubljane za STA dejal, da demonstracije jemljejo kot opozorilo, kot stališča zlasti sindikatov v zvezi z dogajanjem v Sloveniji in drugje. A demonstracije niso pot k rešitvi, pot k rešitvi sta pogovor in dogovor, pravi minister.

Vizjak je v izjavi za STA še dejal, da je jutri nov dan in da je treba nadaljevati z reševanjem problemov v državi, demonstracije pa za to niso dovolj.

»Ne glede na te demonstracije prisegam na socialni dialog,« je poudaril Vizjak. Zatrdil je, da bo glede ključnih dveh reform, ki sta v teku, pokojninske reforme in reforme trga dela, dialog še naprej vodil »v maksimalni možni meri iskanja dogovora in soglasja«.

Štrukelj: Ljudstvo je spregovorilo

Organizatorji so današnje demonstracije proti načinu reševanja krize ocenili kot uspešne. Po njihovih pojasnilih se je protestov udeležilo med 30.000 in 40.000 ljudi, kar je »izjemno dobro«. »Ljudstvo je spregovorilo,« je po dogodku ocenil sindikalist Branimir Štrukelj. »Vlada je bila pozvana, da spremeni smer in politiko ali pa odide,« je dodal.

»Ljudje si niso upali podpisovati peticij. Bali so se, kje se bodo znašli na kakšnem seznamu, če jih bo kdo videl. Ta strah je premagan,« je izpostavil. Ljudje so po njegovem mnenju spregovorili, kar so rekli pa je bilo kritično do vlade. Vlado so po njegovih besedah pozvali, da spremeni smer in politiko ali pa odide. »To je zdaj po vsem jasno. Na tak način ni več mogoče nadaljevati. To je slepa ulica, ki vodi zgolj v poglabljanje krize,« je povedal. »Jaz upam, da so gospodje na Gregorčičevi to razumeli,« je sklenil.

Povezane novice

»Gospod Janša, ne iščite luči na koncu predora, luč je na učiteljevem oknu.«
17. november ob 12:00
Fotogalerija z današnjih demonstracij. Upor mora biti upor proti vsem političnim elitam.
Prijavi sovražni govor