Omerzel prestal interpelacijo

Proti interpelaciji je glasovalo 47 poslancev, za jih je bilo 28. Omerzel: »Veselo naprej na delo.«

Objavljeno
30. januar 2014 19.57
jer DZ
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je danes v DZ po pričakovanjih prestal glasovanje o interpelaciji.

Zahtevo opozicijskih SDS in NSi za njegovo razrešitev je podprlo 28 poslancev, proti pa jih je glasovalo 47.

»Mislim, da sem koalicijske poslance prepričal z vsebino, zdaj pa bom z veseljem nadaljeval z delom,« je dejal v prvi izjavi za medije.

Na vprašanje, ali bo lahko v luči očitkov, ki so prišli iz vrst opozicije, uspešno nadaljeval delo, je dejal, da sicer ni prijetno delati pod takšnimi pritiski, da pa to na njegovo delo ne vpliva. »Vesel sem, da sem danes dobil podporo in seveda veselo naprej na delo,« je dejal.

Vizjak: Razmišljamo že o novih interpelacijah

Po mnenju vodje poslancev SDS Andreja Vizjaka, pa se je koalicija danes odločila, da» pokrije dejanja ministra za infrastrukturo Sama Omerzela, ker ima veliko težav še z drugimi ministri.« Ocenil je še, da smo bili danes priča kolektivnemu mižanju pred resnico ter potrdil, da že razmišljajo o interpelacijah zoper druge ministre.

Poslanci so o usodi ministra včeraj razpravljali skoraj petnajt ur.

Opozicija mu je očitala, da je kot minister s svojim podjetjem Lastinski sklenil nove posle z državnim Darsom, da je kršil zakon o integriteti, saj podjetja ni prijavil na seznam podjetij pri KPK, ki imajo omejeno poslovanje z državo, da je izbral dražjega ponudnika na javnem razpisu za avtomobilske tablice ...

Omerzel je v odgovoru na interpelacijo poudaril, da ni nikoli nikogar zavajal glede poslov z Darsom, glede drugih očitkov - iskanje generalnega direktorja Gursa, Teš 6, avtošole, registrske tablice, denar za obnovo državnih cest in mostov - pa, da je popravljal napake, ki jih je storila prejšnja oblast.

»Očitki na moj račun so brez vsebine in birokratski. So brez podlage, imam popolnoma čisto vest in sem prepričan, da lahko kakovostno delam naprej. Govorimo o dogodkih in odločitvah, ki so bile sprejete v preteklosti in jih morata reševati ta vlada in to ministrstvo. In tista opozicija, ki je sprejemala ključne odločitve v preteklosti, meni očita in me interpelira na točki, na kateri popravljam napake in napačne odločitve te iste ekipe. Zato je absurdnost te interpelacije presegla vse meje. Z mojo ekipo smo kos projektom in izzivom, ki nas čakajo v tem težkem obdobju. Res pa je, da se odločitve vedno sprejemajo z določenimi riziki, vendar moramo te poznati in moja naloga je, da vam jih predstavim,« je v svoj bran dejal Omerzel.