Omerzel za zdaj pred vrati poslancev

Zadržani odzivi poslanskih skupin kažejo, da odločitev premierke, naj Omerzel preveri podporo v skupinah, ne bo rešila zapleta.

Objavljeno
09. december 2013 19.14
Samo Omerzel, novi minister za infrastrukturo in prostor Republike Slovenije, med intervjujem za snopič Ozadja, v Ljubljani, 04. aprila 2013.
T. S., notranja politika
T. S., notranja politika

Ljubljana – »Turneja« ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela po poslanskih skupinah, na kateri naj bi predstavil svojo plat zgodbe o domnevno spornem poslovanju njegovega podjetja z državnim Darsom, hkrati pa preveril parlamentarno podporo, se še ni začela.

SD vrača žogico premierki

V največji poslanski skupini PS so nam povedali, da je minister zaprosil za srečanje, vendar se še niso odločili, kdaj se bodo z njim sestali. Tudi v SD še ni znano, kdaj - če sploh - jih bo obiskal Omerzel. »Nič še ni dogovorjeno. Na poslanski skupini bom sporočil željo ministra, da se sestanemo, vendar bo to v tem tednu težko. Sicer pa - odgovornost je na predsednici vlade, ministru in Državljanski listi,« nam je povedal vodja poslancev PS Matjaž Han.

Z Desusom se, kot pravi vodja poslanske skupine Franc Jurša, minister še ni pogovarjal. Poslanci upokojenske stranke ga bodo sicer zagotovo sprejeli, dvomijo pa, da se bo to zgodilo žejutri. Jurša sicer Omerzelu »ne šteje za slabo«, ker je njegovo podjetje obnovilo staro pogodbo z Darsom, ni pa prav, da je o tem molčal. Prav to ga lahko stane položaja v vladi.

Minister ne bo odstopil

Zadržani odzivi poslanskih skupin kažejo, da odločitev predsednice vlade Alenke Bratušek, naj Omerzel preveri podporo v poslanskih skupinah, ne bo rešila zapleta. Dokler svojega ministra podpira DL, ima sicer premierka zvezane roke, Omerzel pa lahko odide iz vlade le, če odstopi sam. Toda tega zagotovo ne bo storil, kljub pritiskom javnosti in koalicijskih partneric.

Malo verjetno je tudi, da bi ga zrušila interpelacija, ki jo bo SDS predvidoma vložila v sredo in ki bo torej na dnevnem redu DZ na začetku prihodnjega leta. Koalicijska pogodba namreč zavezuje stranke, da ne glasujejo proti ministrom lastne vlade. Po najbolj črnem scenariju bo torej Omerzel v parlamentu dobil sramotno nizko podporo, samo sedem glasov iz vrst DL. A, kakor kaže, tudi v tem primeru ne namerava odstopiti z ministrskega položaja.

Ministrske menjave

Zapleti z ministrom za infrastrukturo bi sicer lahko zavrli rekonstrukcijo vlade, ki jo skupaj z novo koalicijsko pogodbo zahteva zlasti Desus. Po neuradnih informacijah so v vladi razmišljali tudi o menjavah ministrskih položajev med strankami; tako bi, denimo, Desus namesto zunanjega ministrstva in ministrstva za zdravje, dobil obrambno ministrstvo in ministrstvo za Slovence po svetu. Toda novih pogajanj o delitvi ministrskih mest, vsaj do odločitve o usodi ministra Omerzela, skoraj zagotovo ne bo. PS bo sicer osnutek nove koalicijske pogodbe pripravila predvidoma do januarja.