Onemogli ne smejo ostati prepuščeni družbi

Po več kot desetih letih še vedno brez konkretnih rešitev na področju dolgotrajne oskrbe.

pon, 20.03.2017, 06:00

Ljubljana – Zaradi staranja prebivalstva bo zdravstveno in socialno pomoč v naslednjih letih potrebovalo vedno več ljudi. Sistemsko ureditev dolgotrajne oskrbe so vse vlade v zadnjih več kot desetih letih izpostavljale kot prednostno nalogo, vendar je do sedaj predvsem zaradi zagotovitve sredstev vedno ostalo le pri obljubah.

Starejša Ljubljančanka si je pred nekaj meseci pri padcu zlomila roko in postala nepokretna. V bloku je živela sama, zato je pri opravilih potrebovala pomoč. Kot večina z onemoglimi svojci se je njena hči čez noč znašla pred dilemo, kako zanjo poskrbeti.

Najprej se je obrnila na ljubljanski zavod za oskrbo na domu, kjer s sofinanciranjem občine nekaj ur na dan uporabnikom nudijo zdravstveno pomoč in pomoč pri vsakdanjih opravilih. Zaradi pomanjkanja negovalcev so ji dejali, naj jih ponovno pokliče čez dva tedna, takrat pa so ji povedali, da bi lahko sprva pomagali le eno uro na dan. Vendar je mama več pomoči zaradi poškodbe potrebovala nemudoma, razlaga hči: »Morala sem vzeti dopust. Ostala sem pri njej, dokler nisva uredili namestitve v domu za starejše, med katerimi so razlike v negi očitne, čakalne vrste za najboljše dolge, oskrba na domu pa je draga.«

Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor