Opazili smo ... kako glasujejo Slovenci v Bruslju

Dokopali smo se do rezultatov državnozborskih volitev na veleposlaništvu v Bruslju: Triumf Mira Cerarja.

Objavljeno
16. julij 2014 17.42
Delo.si
Delo.si

Ljubljana - Nedeljske volitve smo že precej natančno razdelali - analizirali smo, kako smo volili po posameznih volilnih enotah, koliko glasov je zmanjkalo dosedanjim vidnejšim poslancem za vstop v DZ, kaj se je posameznim strankam pred volitvami obrestovalo in kje so ga polomile.

In kako so glasovali Slovenci v tujini? Pridobili smo recimo podatke iz veleposlaništva v Bruslju. Jih niti ni bilo težko, ker so bili pritrjeni na okno. Kakor koli: volilna udeležba je bila v primerjavi z minulimi volitvami menda povprečna, in sicer okrog 29,02-odstotna.

Največ glasov je z naskokom prejela Stranka Mira Cerarja (SMC) 39,71 odstotka, drugo mesto si delita Socialni demokrati (SD) in Združena levica (ZL) z 13,24 odstotka glasov. Malenkost manj je prejela SDS.

V tem primeru ni videti, da bi veljalo reklo daleč od doma daleč od srca: Slovenci v tujini so se odločili podobno kot v domovini; na prvo mesto se je brez večjih težav prebila SMC, prav tako sta bili tudi v Bruslju močno izenačeni stranki SD in ZL. Z eno razliko: v tujini je interesna skupina upokojencev znatno šibkejša.