Opozicija bi zrušila Janšo, a ne ve, kako

Ideje dežujejo, rešitve za politično krizo ni. Ni poslanske večine za projektno vlado, je za konstruktivno nezaupnico.

Objavljeno
13. februar 2013 22.19
Zoran Potič, Anže Božič, notranja politika
Zoran Potič, Anže Božič, notranja politika
Ljubljana – Vlada Janeza Janeza Janše ni ogrožena, čeprav ima vse manj koalicijskih partnerjev. Vse več opozicijskih strank pa se na drugi strani ni sposobnih dogovoriti o sestavljanju koalicije, ki bi s konstruktivno nezaupnico zamenjala Janšo.

Poskus Pozitivne Slovenije s pravnikom Mirom Cerarjem, ki bi sestavljal in vodil projektno vlado do predčasnih volitev, je neslavno propadel. Pripravljeni so ga bili podpreti v PS, Desusu in DL, a so bila v Državljanski listi mnenja različna, čeprav je predsednik stranke Gregor Virant izjavil, da je Cerar odličen kandidat. Podpredsednik stranke Janez Šušteršič je namreč v torek izjavil, da je Cerar predvsem »maček v žaklju« in da dvomi o njegovi sposobnosti vodenja.

V SD so možnosti predlaganja konstruktivne nezaupnice z mandatom vlade do predčasnih volitev junija 2014 v začetku celo nasprotovali. Tudi do predloga kandidata za mandatarja so bili zadržani. Njen predsednik Igor Lukšič je opozoril, da se z njimi o Cerarju ni nihče pogovarjal in da je njegovo ime prišlo v javnost prezgodaj. Projekt projektne vlade pa je dokončno padel v vodo po presenetljivi odločitvi SLS, ki je sklenila, da se o tem sploh ne bodo pogovarjali.

Po takšnem razpletu se je Miro Cerar za zdaj zahvalil za povabilo, saj je ocenil, da po odločitvi SLS, izjavah Šušteršiča in nejasni poziciji SD ni zaznati dovolj široke politične podpore. Se mu pa zdi ideja o sestavi prehodne vlade do predčasnih volitev dobra, še zlasti zaradi težavnega položaja, v katerem se je znašla Slovenija. Voditeljica PS Alenka Bratušek je včeraj posredno priznala poraz. Po njenem mnenju bolj kredibilnega kandidata za mandatarja v Sloveniji zdaj ni mogoče najti, »tisti pa, ki nasprotujejo tej rešitvi, bodo morali povedati, kako naprej«.

V PS, Desusu in DL sicer po tiho menijo, da bo dolga kriza streznila obe stranki, torej SD in SLS, ki zdaj nasprotujeta dogovoru o projektni ali prehodni vladi.

Slamnati mož

Se pa večina strank opozicije strinja, da bi bila smiselna konstruktivna nezaupnica, ker druge poti do predčasnih volitev ni. Prvak Desusa Karl Erjavec je dejal, da je za to treba napeti vse sile, ker da to, kar vlada izvaja v zadnjih dneh na kadrovskem področju, ni dobro za Slovenijo. Da bi vložili nezaupnico, morajo predlagati mandatarja, ta pa po Erjavčevem mnenju ne bi smel biti »slamnati mož«, ker je treba imeti po zamenjavi na vrhu tudi pripravljen scenarij, kako državo popeljati iz politične in gospodarske krize.

Scenarij slamnatega moža sicer predvideva izvolitev mandatarja, ki pa ne bi sestavil vlade, kar bi omogočilo volitve še pred poletjem. V tej zgodbi se postavlja vprašanje, kdo bi se bil pripravljen izvoliti za premiera le za krajši čas. Med predsedniki strank bi bilo težko najti junaka za takšno vlogo zaradi ambicij na volitvah. Ali je na to možnost pomislil predsednik SLS Radovan Žerjav, ki se z 2. marcem umika iz politike, je odgovoril kratko: »Ne pride v poštev.«

Prehodna vlada

Po propadlem poskusu s Cerarjem so danes staknili glave vodilni Državljanske liste. Gregor Virant je dejal, da si želijo čim prej predčasne volitve, še pred pomladjo prihodnje leto. »Ena od možnosti je dogovor o konstruktivni nezaupnici z enim samim ciljem, da nas mandatar in vlada popeljeta do takojšnjih predčasnih volitev. To bi bil tako rekoč edini mandat te vlade poleg drugih najnujnejših poslov, ki jih je treba opraviti, denimo ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe.« A pri tem je treba paziti, če bi šlo za slamnatega mandatarja, ker bi bilo zanj izigravanje ustave neodgovorno.

Interpelacije

Čeprav se v SD zavzemajo za takojšnjo meritev moči na volitvah, so pri sodelovanju v različnih koalicijah za vložitev konstruktivne nezaupnice zelo previdni. Padec vlade Janeza Janše je njihova prednostna naloga, a se pri tem zavzemajo za počasno rušenje vlade – z interpelacijami. Zato predlagajo, da bi začeli z ministrom za izobraževanje Žigo Turkom, da bi na koncu ostal le še Janša. Erjavec je takšno možnost označil za neresno, ker bi trajalo predolgo.

Medtem pa, ko se sedanje in prihodnje opozicijske stranke PS, SD, DL, Desus in SLS nikakor ne ujamejo, jim Janša sporoča, da ne bo niti odstopil niti šel po zaupnico.