Desus za kulturnega ministra predlaga Peršaka

Premier Miro Cerar se s kandidaturo strinja, zato Karl Erjavec pričakuje, da bo čim prej tudi vložena.

Objavljeno
04. maj 2016 13.45
Minister Karl Erjavec predaja dolžnost predsednika Desusa Antonu Donku. V LjubLjani 3.7.2015
N. Č., STA, Ma. F.
N. Č., STA, Ma. F.

Ljubljana − Izvršni odbor Desusa za kandidata za novega kulturnega ministra predlaga sedanjega državnega sekretarja Toneta Peršaka, je po seji odbora danes povedal predsednik stranke Karl Erjavec. O tem je že govoril s premierjem Mirom Cerarjem, ki se s kandidaturo strinja, zato Erjavec pričakuje, da bo čim prej tudi vložena.

Po Erjavčevih besedah je pomembno, da resor čim prej dobi ministra s polnimi pooblastili. V Desusu ocenjujejo, da je Peršak ustrezen kandidat, ki pozna kulturo, saj iz nje izhaja. Prav tako je v preteklosti predstavljal kulturo v različnih institucijah, je pojasnil Erjavec, ki je prepričan, da so dobili pravo osebo za vodenje kulturnega resorja.

Peršak, ki se je pred nekaj dnevi tudi včlanil v Desus, se je stranki zahvalil za zaupanje, še zlasti zato, ker je bila podpora njegovi kandidaturi tako izrazita. »A je to tudi obveza,« je poudaril Peršak v izjavi novinarjem in pri tem izpostavil koalicijski sporazum, katerega sopodpisnica je tudi stranka Desus.

Sporazum po njegovih besedah zavezuje ministra, da se v tem mandatu loti sistemske prenove kulturnega modela ter predlaga določene rešitve glede financiranja na področju kulture in glede zakonodaje. »To je tisto, česar smo se na ministrstvu že lotili in kar mislim s podporo stranke oz. upam, da celotne vlade, čim hitreje in zavzeto nadaljevati,« je dodal Peršak.

Po odstopu Bizjak Mlakarjeve s položaja ministrice za kulturo je morala koalicijska stranka Desus predlagati kandidata za njenega naslednika. Zadnjo besedo pri tem so imeli organi stranke, ki so danes opravili izbor.

Kandidatov za vodenje kulturnega resorja so imeli v Desusu v igri več, najverjetnejša izbira pa je bil Peršak.

Podpredsednik Desusa Tomaž Gantar je v torek v izjavi za medije poudaril, da si želijo kandidata, ki bi imel strokovne reference s področja kulture. O Peršaku je Gantar dejal, da takšne kompetence in izkušnje nedvomno ima, dodal pa je, da bi težko rekel, da ga zelo dobro pozna.

Bizjak Mlakarjeva je s položaja odstopila prejšnji teden, in sicer na izredni seji, namenjeni njeni razrešitvi. To je predlagal premier Miro Cerar, saj Bizjak Mlakarjeva po njegovi oceni ni izkazovala zadostne osebne odgovornosti za skupno delo vlade ter je bistveno prepočasi uresničevala nujne naloge na področju kulture.

Bizjak Mlakarjeva se je po odstopu že vrnila v poslanske klopi, kulturni resor pa začasno predala ministru za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazdu Žmavcu.