Ortopedi pozivajo vlado, naj odobri več operacij

Na ortopedsko operacijo čaka 16.467 bolnih v povprečju 455 dni. Ortopedi pripravljeni operirati tudi vse popoldneve in sobote.

Objavljeno
01. februar 2018 19.11
mdr/UKC
Milena Zupanič
Milena Zupanič
Ljubljana - Slovenski ortopedi, združeni v dve strokovni organizaciji, so včeraj pisali ministrici za zdravje. Opozarjajo jo, da se bodo čakalne dobe še podaljševale, če vlada ne bo odobrila več operacij. Bolnišnice in koncesionarji bi jih lahko izvedli bistveno več, kot jih je odobrila vlada.

Čakalne dobe za ortopedijo so med najdaljšimi v državi. Za operacijo hrbtenice, denimo, je treba po podatkih Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja čakati v povprečju 455 dni, v Valdoltri in v UKC Ljubljana, kamor je napotenih največ pacientov, pa celo 508 oziroma 800 dni. Vseh čakajočih na operacijo hrbtenice je 2095, vlada pa je odobrila dodatno le 460 operacij.

Za 16.467 čakajočih 2212 dodatnih operacij

Januarja je čakalo na vse ortopedske operacije in posege 16.467 bolnikov, vsak dan pa se pojavljajo še novi. Ortopedi so že lani operirali tudi ob popoldnevih in sobotah, a se kljub več kot 4300 dodatnim operacijam čakalne dobe niso skrajšale, pač pa za 730 bolnikov podaljšale. Prebivalstvo se namreč stara in deformacij sklepov je vse več. Zato preseneča, da je vlada letos v okviru Enkratnega dodatnega programa za skrajšanje čakalnih vrst (EDP) odobrila le 2212 dodatnih ortopedskih operacij. Ortopedi, ki so bili pripravljeni vse leto tudi ob popoldnevih in sobotah dodatno operirati bolnike, tako težko verjamejo, da misli vlada s skrajševanjem čakalnih vrst resno. Opozarjajo, da se bodo čakalne vrste v ortopediji še podaljševale.

Ortopedi pišejo ministrici

»EDP, ki ga je predlagalo ministrstvo za zdravje za leto 2018, je glede na zmožnost izvajalcev zdravstvenih storitev v javni mreži količinsko bistveno premajhen. Na ta način se bodo čakalne dobe za ortopedske operacije v Sloveniji še naprej podaljševale. Vlado zato pozivamo, da odobri celoten EDP, ki so ga predlagali izvajalci v javni mreži. Delegiranje EDP zasebnikom podpiramo le, če so ponujene zmogljivosti javnih zavodov zasedene.

Nesprejemljivo je tudi znižanje cene EDP za deset odstotkov, kar ne zadostuje za korektno izvajanje večine operacij, načrtovanih v EDP. Javni zavodi namreč pokrivamo vso patologijo, vključeno v EDP, torej tudi tisto, ki je v EDP podplačana. Predlagani finančni okvir bo imel za posledico, da bodo v EDP zunaj javnih zavodov opravljeni le manj zahtevni posegi, medtem ko se bodo čakalne dobe za zahtevnejše operacije v okviru javne zdravstvene mreže podaljšale,« pišeta ministrici Milojki Kolar Celarc skupaj Strokovni svet za ortopedijo in Razširjeni strokovni kolegij za ortopedijo. Ta je posvetovalni organ ministra za zdravje. Ministrica se s svojim posvetovalnim organom v celotnem mandatu še ni posvetovala.

Za vseh 13 ortopedskih izvajalcev podatkov nimamo, a pri štirih največjih vidimo, da so ponudili v izvedbo več kot dvakrat več operacij, kot so jim jih odobrili (v tabeli). Čeprav njihove zmogljivosti še zdaleč niso porabljene, je vlada v sredo potrdila še 14. izvajalca, zasebno podjetje MD Medicina, in tako dodatno razdrobila dejavnost.

Dopisno o 100 vprašanjih

Pričakovati je bilo, da bo vlada o tem razpravljala danes na redni seji, a je v sredo nepričakovano sklicala dopisno sejo, na kateri je odločila o vseh 100 spornih vprašanj v zdravstvu in sprejela Splošni dogovor za leto 2018 o razdelitvi denarja, ki omogoča operacije za javni denar tudi MD Medicini, kjer je imel premier Cerar lani svojo osebno zdravnico. Ali jo ima še vedno, ne vemo. Dokumenta nam ni uspelo dobiti, saj morajo pripraviti čistopis, kar bo trajalo mesec do dva, so pojasnili na ministrstvu za zdravje.