Za namestnika predsednika KPK osem prijav

Mesto namestnika predsednika KPK se je izpraznilo, ko je Alma Sedlar septembra nepreklicno odstopila.

Objavljeno
02. november 2017 18.29
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Na javni poziv predsednika republike za zbiranje kandidatur za namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) se je prijavilo osem kandidatk in kandidatov, so danes za STA pojasnili v predsedniškem uradu. Vse kandidature bodo posredovali petčlanski izbirni komisiji za izbiro primernih kandidatov.

Zakonsko določeni predlagatelji so v izbirno komisijo v 30-dnevnem roku imenovali svoje predstavnike, in sicer je DZ imenoval poslanca SMC in predsednika mandatno-volilne komisije Mitjo Horvata, vlada profesorja na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru Benjamina Flandra, v komisiji bodo tudi podpredsednica Sodnega sveta Jana Petrič, član Uradniškega sveta Albin Igličar in Katarina Bervar Sternad iz Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij.

Prvo sejo izbirne komisije bodo v skladu z zakonodajo sklicali v sedmih dneh in bo potekala predvidoma v prvi polovici prihodnjega tedna. Kot so navedli v uradu predsednika republike, bo komisija preverila izpolnjevanje pogojev prijavljenih in ocenila njihovo primernost ter v 30 dneh predsedniku republike posredovala seznam kandidatov, ki so po njenem mnenju primerni za imenovanje.

V tem delu izbirna komisija v celoti in samostojno vodi postopek izbire. Predsednik republike lahko imenuje novega namestnika predsednika KPK zgolj izmed kandidatov, ki mu jih bo posredovala komisija. To je dolžan storiti najpozneje v 30 dneh po prejemu seznama kandidatov. V primeru, da ne imenuje nobenega kandidata, o tem obvesti komisijo in ponovi postopek javnega poziva.

Mesto namestnika predsednika KPK se je sicer izpraznilo po tistem, ko je Alma Sedlar septembra nepreklicno odstopila. Predsednik republike Borut Pahor je Sedlarjevo razrešil s 30. septembrom. Kot razlog je Sedlarjeva navedla, da je delo v senatu KPK prišlo do točke, ko je njeno delo popolnoma onemogočeno. Med njo in predsednikom KPK Borisom Štefanecem je namreč že dlje časa prihajalo do nesoglasij.