Osnutek nove koalicijske pogodbe konec meseca

Kot največja vladna stranka bo osnutek pripravila Pozitivna Slovenija. Le SD dvomi, da se bodo uskladili do konca leta.

Objavljeno
06. december 2013 20.42
regent vlada
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Za osnutek nove koalicijske pogodbe, ki bo pripravljen do predvidoma konca leta in o katerem so se koalicijski prvaki že začeli dogovarjati, bo kot največja vladna stranka zadolžena PS. Nato pa bodo sledila podrobnejša usklajevanja.

Kljub dokaj različnim programskim stališčem strank so njihovi predsedniki prepričani, da bodo našli kompromise.

Predsedniki koalicijskih strank so o novem dogovoru o sodelovanju razpravljali že na današnjem kolegiju, po koncu pa so prvaki SD, DL in DeSUS Igor Lukšič, Gregor Virant in Karl Erjavec za STA povzeli svoja ključna pričakovanja in korake, ki jih še čakajo.

Igor Lukšič  meni, da bodo dosegli soglasje, saj da se je vladna ekipa dobro utrdila in je »jedro, ki obvlada stvari«, a ni prepričan, da bo osnutek pripravljen do konca leta. Bolj optimističen je prvak DL Gregor Virant, ki je dejal, da si morajo le vzeti potreben čas za usklajevanja. »Čeprav smo si v kar nekaj vprašanjih programsko različni, smo dokazali, da smo sposobni najti kompromise,« je dodal.

Predsednik Desusa Karl Erjavec je izpostavil, da pri dogovoru o sodelovanju do prihodnjih volitev zelo dobro napredujejo. Koalicijska pogodba se bo po njegovih besedah dotikala vseh pomembnih vprašanj, ki jih bo vlada obravnavala do konca mandata. Tudi sam računa, da bo osnutek pripravljen do konca leta, ob čemer meni, da bi besedilo pogodbe lahko sprejeli takoj po novem letu. Naslednji korak je dogovor o tem, s katerimi ministri bodo šli do konca mandata.

V SD svoje zahteve pri koalicijski pogodbi vežejo zlasti na izboljšanje položaja kakovosti življenja vseh ljudi, medtem ko je za Desus pričakovano najpomembnejša ureditev vprašanja pokojnin in regresa za upokojence. DL nasprotuje novim davkom oziroma zviševanju že obstoječih, v ospredje pa je po oceni stranke treba postaviti mlade in konkurenčnost gospodarstva, pomembno bo tudi nadaljevanje intenzivnega pregona gospodarskega kriminala in korupcije.