Oster spopad v SD

Nekdanji premier je neprizanesljiv do tekmecev v stranki, na levici in do Milana Kučana.

Objavljeno
17. maj 2012 22.11
Barbara Hočevar
, Tina Kristan, Tanja Starič, notranja politika
Barbara Hočevar
, Tina Kristan, Tanja Starič, notranja politika

Ljubljana – »Človek mora imeti poseben talent, da iz somišljenikov in zaveznikov ustvarja nasprotnike. Odveč je moj komentar takšnega ravnanja,« se je nekdanji predsednik republike Milan Kučan odzval na intervju, v katerem je Borut Pahor kritičen do njega, tekmecev v stranki in na levici.

Pahor je v intervjuju na tretjem programu nacionalne televizije v sredo zvečer o Milanu Kučanu dejal, da »nikoli ni bil nekdo, ki bi spodbujal velike projekte, nekatere je, žal, zaviral, tako pri demokratizaciji kot pri osamosvajanju«. »Nobenih težav nimam – ker mu nisem nič dolžan –, da mu povem, da so njegovi pogledi na to, kakšna bi morala biti naša stranka, napačni. Nima mandata za vmešavanje vanjo. Mi nismo topovska hrana kake druge stranke ali rezervna armada za stranske interese, ne politike ne kapitala. Temu krogu pravim, naj na nas ne računajo, ker tudi mi nikoli nismo na njih,« je še izjavil predsednik SD.

Kučan je komentiral: »Nastop me še dodatno prepričuje, da je treba povezati velik potencial družbene solidarnosti, ki tradicionalno obstaja v slovenski družbi in ki ga sedanja kriza, povzročena z neoliberalističnim razvojnim konceptom, ogroža, in ta potencial pritegniti v pripravo in uresničevanje programa sodobne leve stranke, ki bo hotela povezati delo, znanje in kapital. Stranke torej, ki bo sposobna razmisleka o sodobnem konceptu socialne države, zavarovanju prostora javnega interesa in vzdržni gospodarski rasti. Verjamem, da bi SD to lahko bila in da bi pomemben korak v to smer in povezovanje teh sil lahko bil storjen na bližnjem kongresu stranke.«

Pahor si je odprl še eno javno fronto s svojima tekmecema za položaj predsednika stranke na kongresu, ki bo 2. junija, Igorjem Lukšičem in Patrickom Vlačičem. Njun poziv k odstopu je označil za plehko potezo. »Institucija odstopa po izgubljenih volitvah omogoča voditeljem, da gredo iz politike kot gospodje z vsemi častmi, ne pa kot kalimeroti ali povožene pomaranče,« je bil v svojem odgovoru jedrnat Igor Lukšič. Patrick Vlačič pa je dejal: »Ne bom se odzival. Povedal bom tisto, kar je dobro za SD, kar mislim, da je pomembno, kako vidim vodenje stranke in države. Ne da se mi ukvarjati s tem, kaj govorijo drugi.«

»Morski psi čakajo na kri«

Če uporabim jezik, ki ga uporablja Borut Pahor, lahko rečem, da se obnaša kot ranjena žival, ki pred odločilnim spopadom napada vse okoli sebe. Tudi in zlasti »svoje«, je poslanka Maša Kociper komentirala njegove besede na račun Pozitivne Slovenije. 

»Biti proti vladi je kratkoročno morda za koga všečno in daje zadoščenje, dolgoročno pa je slabo za državo in tudi za našo stranko. Če se bodo ljudje, ki mi zaupajo, pripravljeni spoprijeti s to skušnjavo in ravnati v imenu SD tako, kot je dobro za državo, potem mi bodo zaupali svoj glas. Če pa so se odločili, da je čas za neko večjo 'komotnost' v politiki, kjer bo dovolj, da si proti vladi, in bo kratkoročno prinašalo politične dobičke, potem imajo zdaj pravo priložnost, da se odločijo za populizem, socialno demagogijo, in videli bodo, da bodo na koncu žrtve oni in ljudje, ki nas volijo,« je Pahor še dejal v intervjuju na 3. programu nacionalne televizije o svojih rivalih za predsedniški položaj SD, Lukšiču in Vlačiču.

»Opozarjam SD, da če na tem položaju po 2. juniju ne bo človeka, ki bo voditeljsko močan, ga bodo sile v političnem prostoru in tekmeci na levici in desnici zlomili, bodisi tako, da ga bodo vzeli pod okrilje in mu vzeli suverenost, bodisi ga bodo zlomili v njegovi doslednosti,« je še dejal Pahor.

Kot enega od vzrokov, da se znova poteguje za položaj prvega v SD, je navedel »politični nagon, ker vidim, kako morski psi okrog SD čakajo, da bomo resno zakrvaveli in da nas raztrgajo«; s tem je meril na stranke na levici. Pozitivna Slovenija je po njegovih besedah »antivlada in ne bistveno več kot to«, Zoran Janković in Janez Janša pa sta isti profil politične osebnosti.

»Tako Pozitivna Slovenija kot SD pomembno vplivata na demokratično uravnoteženje političnega prostora in onemogočata popolno prevlado tako imenovane desnice. Zato je za PS korekten in pozitiven odnos s SD zelo pomemben, tudi zato, ker si obetamo, da bomo v prihodnosti imeli priložnost sodelovati pri vodenju države. Izjave sedanjega predsednika SD so zato neprimerne in želijo umetno poglabljati konflikt, ki ga sploh ni,« je Pahorjeve besede komentirala Maša Kociper.

Tudi med poslanci SD odmevajo izrečena stališča predsednika. Dejan Židan je dejal: »Pričakoval bi, da bi se šli kandidati vsebinske razgovore tudi takrat, ko smo bili vladajoči, ne pa, da poskušajo zdaj svoj pomen poveličevati z javnimi besedami, ki jih takrat, ko bi jih morali izgovoriti, niso. Vsi trije so bili v vladi in obmetavanje, ali je bila ta dobra ali ne, je povsem irelevantno. Če v času vlade niso bili zadovoljni z njo, bi morali takrat izstopiti.«

»Dialog je korekten in mislim, da pri vseh članih SD vzbuja upanje, da se bodo spremembe zgodile in da gremo naprej, ali z Borutom Pahorjem ali s kom drugim. Vendar se bo morala politika SD spremeniti,« je povedal Mirko Brulc, ki se še ni odločil, koga bo volil.