Osvežitve na Sovi

Branka Cvelbarja, prejšnjega v. d. direktorja Sove, nameravajo odpustiti, zdaj poteka pritožbeni postopek.

Objavljeno
30. junij 2013 19.23
Dejan Karba, Murska Sobota
Dejan Karba, Murska Sobota
Ljubljana – Na mizo vladne komisije za kadrovske zadeve in imenovanja, ki jo vodi Karl Erjavec, je v teh dneh priromala pritožba Branka Cvelbarja. Ta se je v zakonsko določenem roku pritožil proti sklepu o prekinitvi delovnega razmerja v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sovi).

Sova kot osrednja civilna obveščevalno-varnostna služba pri nas naj bi bila učinkovita in strokovna organizacija, ki je pristojnim sposobna zagotavljati uporabne informacije iz tujine, med njene temeljne naloge pa v prvi vrsti sodi tudi delovanje pri zaščiti nacionalnih interesov na varnostnem, političnem in gospodarskem področju. Vendar številna anonimna pisma in kazenske ovadbe, ki so v letih od ustanovitve Sove priromale iz njenih krogov, pričajo tudi o nasprotnem: agencijo se da tudi zlorabiti ter dostop do njenega intelektualno podatkovnega kapitala omogočiti tudi nepristojnim.

Kako pomembna je Sova, nazorno kaže poteza prejšnje vlade, ki je le nekaj minut po prevzemu oblasti na svoji prvi (večerni) seji februarja lani zamenjala njenega direktorja in na ta položaj imenovala svojega.

Novi direktor Sove Damir Črnčec in njegova desna roka Branko Cvelbar sta v zgolj enem letu zamenjala vse ključne ljudi na čelu Sovine operative in tehnike, nastavila pa sta tudi »primernega« šefa kadrovske službe. Da si vsak direktor pripelje svoje ljudi, je povsem običajno, so takrat razlagali naši viri iz Sove, ni pa prijetno, da so ti agente med seboj razdelili na »naše« in »nenaše«.

»Naši« naj bi se na Sovi takrat ukvarjali predvsem z odkrivanjem tako imenovanih levih nasilnih ekstremističnih skupin. Razen da so jih umetno povezovali z antiglobalisti – primer je profesor Andrej Kurnik, ki ga je v Črnčečevemu času nadzirala Sova – jim to doslej ni uspelo.

O usodi Cvelbarja, ki si je v času prve Janševe vlade na državne stroške menda celo kupil ključavnice, protivlomna vrata in blagajno za svoje zasebno stanovanje, je na zadnjem obisku Sove po naših podatkih veliko spraševal trenutni predsednik parlamentarne komisije za nadzor varnostno-obveščevalnih služb Dragutin Mate. Le kako je izvedel, da mu je vodstvo Sove pokazalo rdeči karton?

Če je druga Janševa vlada tako rekoč prvo minuto svojega delovanja na čelo Sove nastavila Črnčeca, je zadnjo sekundo svojega vladanja kot vršilca dolžnosti na Sovo marca lani imenovala Cvelbarja. Ta je, zanimivo, v prvi Janševi vladi kot takratni namestnik direktorja Sove agencijo hkrati tudi nadziral: sodeloval je namreč v znameniti ekipi takratnega ministra za pravosodje Lovra Šturma, ki je nadzirala Sovo zaradi možnosti, da razpolaga z mobilno napravo za prisluškovanje mobilnim telefonom.