Ovadba za ministrico Anjo Kopač Mrak

Ali je imenovanje generalne direktorice Direktorata za trg dela in zaposlovanje potekalo skladno z zakonom?

Objavljeno
01. avgust 2013 16.33
Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak v Ljubljani, 16. julija 2013
R. K., kronika
R. K., kronika

Ljubljana – Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zavračajo očitke iz anonimne prijave, da je ministrica Anja Kopač Mrak generalno direktorico Direktorata za trg dela in zaposlovanje na ministrstvu Damjano Košir imenovala v nasprotju z zakonom o javnih uslužbencih.

Tiskovni predstavnik policije Drago Menegalija je potrdil, da je Nacionalni preiskovalni urad te dni prejel prijavo, ki se nanaša na sume nepravilnosti pri kadrovskem postopku na ministrstvu. »Prijavo bomo preučili in v primeru potrditve obstoja uradno pregonljivega kaznivega dejanja ukrepali skladno z zakonskimi pooblastili,« je še sporočil Menegalija, ki na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, zaradi varstva osebnih podatkov ni hotel odgovoriti.

Anonimna ovadba

Anonimni ovaditelj v ovadbi zaradi domnevne zlorabe uradnega položaja, ki je prispela tudi na naš naslov, piše, da je ministrica Anja Kopač Mrak s sodelavci v primeru ponovnega imenovanja Damjane Košir ravnala koruptivno.

Damjana Košir je bila na to mesto aprila letos imenovana menda v nasprotju z zakonom o javnih uslužbencih, saj je razpisna komisija že deloma izpeljala postopek javnega natečaja in že povabila na zaslišanje prijavljene kandidate, kljub ustreznim kandidatom pa je bil natečaj nepojasnjeno preklican, Koširjevo pa so ponovno imenovali na ta položaj, čeprav se na natečaj ni prijavila.

Ob tem je bila ministrica seznanjena, da je že potekel trimesečni rok, v katerem je lahko uradnik ponovno imenovan na isti položaj brez javnega natečaja, še piše ovaditelj. Ovaditelj je prepričan, da je bila Koširjeva pred drugimi kandidati tako v prednosti.

Na ministrstvu so nam pojasnili, da so 22. januarja na Uradniški svet posredovali predlog za začetek javnega natečaja za položaj generalnega direktorja Direktorata za trg dela in zaposlovanje zaradi izteka mandata generalni direktorici 29. maja.

Šestega marca je ministrstvo prejelo dopis Uradniškega sveta, da nobeden izmed dveh prijavljenih kandidatov glede na standarde strokovne usposobljenosti z merili za izbiro in metodami preverjenja usposobljenosti uradnikov na položajih v državni upravi ni primeren za navedeni položaj. Naslednjega dne je ministrstvo na Uradniški svet posredovalo predlog za ponovitev javnega natečaja.

Šestindvajsetega marca je ministrstvo glede na člen zakona o javnih uslužbencih, ki med drugim določa, da mora biti najpozneje tri mesece pred potekom obdobja imenovanja končan postopek javnega natečaja za položaj, v istem roku pa je lahko uradnik ponovno imenovan na isti položaj brez internega oziroma javnega natečaja, predlagalo ustavitev postopka javnega natečaja. Petega aprila je ministrstvo predlagalo vladi ponovno imenovanje Damjane Košir na ta položaj. Vse očitke iz anonimne prijave so tako zavrnili.