Arbitra naj predlaga vlada

Državni zbor o kandidatu ne bo glasoval, parlamentarne stranke bodo predloge kandidatov sporočile do ponedeljka.

Objavljeno
25. julij 2015 11.17
Ljubljana 29.08.2011 - Jernej Sekolec pred stavbo sodnega sveta.foto:Blaz Samec/DELO
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA

Ljubljana - Na odboru DZ za zunanjo politiko so sprejeli sklep, v katerem vladi priporočajo, da v najkrajšem možnem času predlaga arbitra iz Slovenije v skladu z določbami arbitražnega sporazuma, je pojasnil predsednik odbora Jožef Horvat. Državni zbor tako o kandidatu ne bo glasoval, parlamentarne stranke pa bodo predloge kandidatov sporočile do ponedeljka.

Omenjeni sklep so na današnji nujni seji sprejeli soglasno, je v izjavi za medije pojasnil Horvat, sicer poslanec NSi. Državni zbor tako o kandidatu ne bo glasoval, kot sicer predvidevajo obstoječi zakonski postopki v Sloveniji, ki zadevajo imenovanje sodnikov mednarodnih sodišč, saj bi to terjalo več kot 15 dni, kar pa je rok, določen v sporazumu.

Kot je pojasnil predsednik DZ in podpredsednik SMC Milan Brglez, bo novega slovenskega člana arbitražnega sodišča, ki odloča o meji s Hrvaško, »določila vlada na podlagi konsenza, ki ga bo poskušali ustvariti glede samega kandidata«.

Danes po njegovih besedah ni bilo govora o tem, kdo bi lahko bili kandidati za novega arbitra. Slovenija novega arbitra išče po odstopu Jerneja Sekolca s tega mesta v četrtek, dan po objavi posnetkov njegovih pogovorov s slovensko agentko na sodišču Simono Drenik, ko je odstopila tudi Drenikova. Glede na določbe arbitražnega sporazuma ga mora najti v 15 dneh, sicer bo to namesto nje storil predsednik arbitražnega sodišča.

Glede na obstoječe zakonske postopke v Sloveniji, ki zadevajo imenovanje sodnikov mednarodnih sodišč, bi bilo ta rok nemogoče izpolniti. Ena od možnosti je bila sprememba zakonodaje po nujnem postopku, s katero bi se skrajšali postopki imenovanja kandidata za arbitra, a slovenska politika se je odločila za imenovanje arbitra s strani vlade. Ta možnost temelji na neposredni uporabi arbitražnega sporazuma, ki je kot mednarodni akt nad nacionalnim zakonom.

Predstavniki parlamentarnih strank, ki so se sestali v petek, se bodo znova sešli v ponedeljek, ko bodo skušali na podlagi imen, ki jih bodo posamezne stranke predlagale, doseči dogovor o skupnem kandidatu. V sredo bi nato že lahko sledila seja vlade.