Cerar in Erjavec dobila podporo v DZ glede arbitraže

Poslanci so se seznanili z uradnim prevodom, geografskimi kartami in koraki vlade za implementacijo arbitražne sodbe.

Objavljeno
11. oktober 2017 10.49
Š. J., STA
Š. J., STA
Ljubljana − Predsednik vlade Miro Cerar in zunanji minister Karl Erjavec sta danes po koncu seje odbora DZ za zunanjo politiko (OZP) povedala, da so poslanci podprli delovanje vlade v zvezi z implementacijo arbitražnega sporazuma s Hrvaško in da se je danes znova izkazala enotnost slovenske politike v parlamentu.

Odbor DZ za zunanjo politiko, ki je zasedal za zaprtimi vrati, je po besedah premiera Mira Cerarja soglasno podprl sklepe, »ki v celoti potrjujejo, da sta delovanje in usmeritev vlade v zvezi z implementacijo arbitražnega sporazuma pravilna in da gredo v pravo smer«. »Sklepi vlado zavezujejo, da to aktivnost nadaljuje,« je povedal Cerar in dodal, da je vlada obenem prejela pooblastilo, da nadaljuje dialog s Hrvaško glede implementacije arbitražne odločbe.

Odbor za dialog s Hrvaško

Po besedah predsednika odbora Jožefa Horvata (NSi) je odbor potrdil, da je razsodba arbitražnega sodišča za Hrvaško mednarodnopravno zavezujoča v enaki meri kot za Slovenijo. Vladi pa priporoča, naj se pri izvršitvi razsodbe še naprej zavzema za dosledno spoštovanje mednarodnega prava in prava EU.

Odbor je še ugotovil, da hrvaško zavračanje razsodbe in hkratno ponujanje bilateralnega dogovora ni verodostojno, saj sta državi takšen bilateralni sporazum (sporazum Drnovšek-Račan) že dosegli, a je Hrvaška od njega enostransko odstopila.

Odbor priporoča, da si vlada pri izvršitvi razsodbe še naprej prizadeva za dialog s Hrvaško, obenem pa pričakuje redno obveščanje o poteku pogovorov in procesu izvrševanja razsodbe, je po poročanju STA dejal Horvat. Po njegovem mnenju so na šesturni seji imeli konstruktivno razpravo in na koncu oblikovali sklepe, ki so sprejemljivi za vse.


Cerar in Erjavec sta zadovoljna s sprejetimi sklepi. Foto: Aleš Černivec/Delo

Erjavec: Pokazali smo enotnost

Vlada bo v prihajajočih dneh in tednih po Cerarjevih zagotovilih pripravila vse zakonodajne predloge, ki jih bo predložila DZ v zvezi s procesom implementacije arbitražne odločbe. V tem sklopu bo tudi interventni zakon, ki bo na vladi zelo verjetno obravnavan in sprejet prihodnji teden, je še napovedal premier.

Cerar je sicer izrazil zadovoljstvo s »konstruktivno razpravo na odboru« ter prepričanje, da gredo na ta način »najbolje skupaj proti implementaciji oziroma prizadevanjem za implementacijo sporazuma«.

Zadovoljen z razpravo je bil tudi minister Erjavec. »Spet se je pokazala enotnost slovenske parlamentarne politike, kar je zelo pomembno, ker Hrvaška noče sodelovati pri implementaciji arbitražne odločbe,« je povedal minister.

Pred sejo je sicer opozicijska SDS predlagala več sklepov, ki naj bi jih sprejel odbor, vendar so ti šli med drugim tudi v smer, da enostranska implementacija arbitražne odločbe, torej brez Hrvaške, ni mogoča, po šestih mesecih pa bi se končale tudi obveznosti Slovenije iz arbitražnega sporazuma. Erjavec je v zvezi s tem dejal, da so bili danes v začetku sicer predlagani »zelo različni sklepi, zdaj pa smo enotni, kakšen naj bo pristop do Hrvaške«.

V opozicijski SDS končnih sklepov niso posebej komentirali. Predsednik SDS Janez Janša je na twitterju še med sejo OZP zapisal, da stranke koalicije »polnijo puško, da Slovenijo spet ustrelijo v lastno koleno«, po koncu seje pa je zapisal, da je »po dolgi seji puška vendarle ostala v omari«.