Pahor bo kandidiral za predsednika države

Na današnjem kongresu stranke Socialnih demokratov, je Borut Pahor napovedal, da bo kandidiral za predsednika države.

Objavljeno
02. junij 2012 15.39
Tanja Starič, notranja politika; Ti. K., Delo.si
Tanja Starič, notranja politika; Ti. K., Delo.si

Dodanašnji in morebiti tudi prihodnji predsednik SD in nekdanji premier Borut Pahor je pred tem napovedoval, da bo svojo odločitev o kandidaturi sporočil junija.

Danes pa je med svojo predstavitvijo na kongresu stranke v Kočevju presenetljivo oznanil, da se je odločil za kandidaturo na jesenskih predsedniških volitvah. Pahor je ob tem povedal: »Funkciji predsednika stranke in predsednika države se ne izključujeta, to je dobro za stranke ⌊...⌋ Izbral sem težjo pot. Sporočam vam, da sem se odločil kandidirati za predsednika države.«

»Od trenutka, ko me je prevzela politika, sem vedel, da se bo to enkrat zgodilo. Od takrat sem imel smešen občutek, da mi je to usojeno. In očitno mi je res. Danes sta dozorela čas in jaz,« je delegatom kongresa SD o predsedniškem položaju sporočil Pahor.

Pahor je z novico o kandidaturi šokiral delegate kongresa. V zakulisju kongresa je to glavna tema. Vsi vidni člani stranke, tudi poslanci, zagotavljajo, da jih je Pahor presenetil, da o njegovi nameri, da razglasi kandidaturo, niso vedeli ničesar.

Splošna ocena je, da si je s tem Pahor zmanjšal možnosti, da bi bil danes izvoljen za predsednika SD. Vendar pa je zdaj zelo verjetno, da ga bo stranka podprla pri kandidaturi za predsednika države.

Obenem Pahor ostaja kandidat za predsednika SD. V primeru, da zmaga, bo to že njegov peti mandat na tej funkciji.

Delegati SD o Pahorjevi napovedi kandidature

Član stranke SD Aljuš Petrinač je povedal, da ga odločitev Boruta Pahorja ni presenetila. »Nadaljuje v stilu svoje politike, je pa to še en dokaz več, da potrebuje SD novega predsednik in ga bo danes tudi dobila,« je povedal.

»Mislim, da si je Pahor z najavo predsedniške kandidature zmanjšal možnosti za izvolitev za predsednika SD. Člani namreč zdaj razmišljajo, kaj bo s stranko čez tri, štiri mesece. Sem pa prepričan, da ga bo stranka podprla pri kandidaturi za predsednika države,« pa se je odzval Anton Colarič.

Tudi Marko Kastelic je dejal, da Mladi forum SD Pahorja podpira pri kandidaturi za predsednika države. »Mislimo pa, da če se je za to odločil, bi moral vso svojo energijo usmeriti v to kandidaturo. Neresno je pričakovati, da bi hkrati konsolidiral stranko. S tem, ko se ni hkrati odrekel kandidaturi za predsednika SD, je še enkrat stranko potisnil v kot. Mladi forum mu tukaj ne bo popušča,« je še dodal.