Pahor bo začel postopke za imenovanje senata KPK

Hkrati pa bo pozval parlament, vlado, uradniški svet, sodni svet in nevladne organizacije, naj imenujejo vsaka po enega člana izbirne komisije.

Objavljeno
01. december 2013 15.12
KPK
T. S., notranja politika
T. S., notranja politika

Ljubljana - Predsednik države Borut Pahor je ob robu inavguracije novega škofa Evangeličanske cerkve Geze Fila napovedal, da bo prihodnji teden začel postopke za imenovanje novega senata Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Dal bo javni poziv, da se kandidati za nov senat KPK prijavijo v roku 30 dni.

Pri tem bo pozval »pet kvalificiranih predlagateljev« – parlament, vlado, uradniški svet, sodni svet in nevladne organizacije –, naj imenujejo vsak po enega člana izbirne komisije. Ta bo izmed prijavljenih kandidatov sestavila ožji seznam in ga predlagala Pahorju, on pa bo nato izbral nove člane senata.

Pahor je ponovno obžaloval odstop senata KPK in napovedal, da bo na jutrišnjem sestanku predsednikov vseh parlamentarnih strank sprožil pobudo, da bi do imenovanja nove KPK poskušali spremeniti zakonodajo in doseči politični dogovor o višji pravni kulturi. S tem bi, je prepričan prdsednik države, olajšali delo novi komisiji, ki bo začela delovati s 1. marcem.